Thornbridge: Daydream Illusion

Het Duitse Thornbridge is er reeds sinds 2008. De band werd in Alzenau opgestart door Patrick “Pat” Rogalski (lead gitaar, backing vocals) en Jörg “Mo” Naneder (vocals, gitaar), een tweetal dat op de dag van vandaag nog steeds de drijvende krachten zijn achter dit power metal ensemble. Met ‘Daydream Illusion’ is het gezelschap aan een derde full-album toegekomen. Het is een concept album geworden die het verhaal vertelt van een jongen die zijn dromen najaagt in het Victoriaans tijdperk. Dit heeft de band – naast Patrick (gitaar) en Jörg (piano, bass, vocals, keyboards, akoestische gitaar) hoor je hier ook drummer Nils Kreul – uitgewerkt in elf goed opgebouwde nummers waar kracht en melodie mooi hand in hand gaan. De nummers zijn allen vrij aanstekelijk en passen zodoende perfect binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre. Dat het heel moeilijk is om binnen een bepaald subgenre nog écht vernieuwend voor de dag te komen, weten we ondertussen al. Dit is dus ook niet het geval bij dit nieuwe album van Thornbridge. De nummers banen zich wel mooi een weg doorheen ons, maar blijven niet echt hangen. Net alsof we alles reeds eerder hebben gehoord. We reiken wel nooit naar de skip toets en laten het geheel op ons af komen. Slechts een keer hangen we echt op het puntje van onze stoel. Tijdens het aanstekelijke ‘I Am The Storm’ worden we echt wel aangespoord om uit volle borst mee te brullen. Dat betekent niet dat de overige tracks daar veel moeten voor onder doen, maar het is toch een nummer dat, er voor ons althans, wat boven uit steekt. Voor de rest zorgen de heren dus voor ene “oké” album dat liefhebbers van het subgenre zeker wel aan de collectie willen toevoegen, maar we vrezen dat Thornbridge hier toch niet veel nieuwe fans mee zal lokken omdat de vocals niet echt spectaculair te noemen zijn en ook de gitaarsolo’s bezorgen ons geen “wauw” gevoel.

Luc Ghyselen (70)

Massacre Records MASDP 1365

Tracklist: 1. Come On In! 2. Daydream Illusion 3. Kingdom Of Starlight 4. I Am The Storm 5. Sacrifice 6. Island Of My Memories 7. Send Me A Light 8. Bird Of Salvation 9. Final War 10. My Last Desire 11. Lost On The Dark Side