Volucrine: Etna

Het Finse Volucrine is reeds actief sinds 2009, eerst nog als V en vanaf 2014 onder de naam Volucrine. We moeten eerlijk toegeven dat we ons bij MUSIKA nog niet echt hadden verdiept in de sound van dit gezelschap. Of deze ‘Etna’ daar echt veel verandering in zal brengen, betwijfelen we toch wel een beetje. ‘Etna’ is het derde full-album in de discografie van Volucrine. Er passeerden ook nog twee ep’s de revue, maar geen van die werkstukken overtuigde ons. ‘Etna’ telt tien tracks die een mix laten horen van vooral melodic death metal met wat progressive metal accenten en wat ideeën die ons doen denken aan metalcore. Een mix dus die velen tegenwoordig gemakshalve in het vakje modern metal plaatsen. De huidige line-up van Volucrine – Jupe Velin (vocals), Joni Kyynäräinen (bass), Antti Heikkilä (gitaar) en Jani Aalto (drums, percussie) als we het goed hebben. – doet het hier echt niet onaardig, maar ons daadwerkelijk overtuigen is er ook niet bij. We horen best wel wat leuke accenten en ideeën langs komen, maar toch blijft het allemaal iets te voorspelbaar. De wisselwerking tussen cleane vocals en wat rauwere grunts kennen we ondertussen van bij x-aantal andere bands. De riffs doen het niet onaardig, we horen krachtige drumpatronen en stuwende basslijnen, maar zijn dat ook niet de ingrediënten die x-aantal andere bands in het (sub)genre aanwenden om ons te overtuigen? En, het is nu ook niet zo, dat Jupe over een stem uit de duizend beschikt, of dat de gitaarsolo’s weergaloos te noemen zijn, of dat de opbouw van de nummers op zich enorm goed is. Nee, het klinkt allemaal heel behoorlijk en goed zelfs, maar we gaan nergens op het puntje van onze stoel gaan zitten bij deze tien tracks tellende ‘Etna’. We blijven dus op onze honger zitten en hadden toch minimaal een ware uitbarsting verwacht van deze ‘Etna’. Dat is hier, helaas voor Volucrine, niet het geval.

Luc Ghyselen (72)

Inverse Records

Tracklist: 1. Riptide 2. Combatant 3. Old Friend 4. Scarred Earth 5. The Verge 6. Bloodsports 7. Etna 8. Pyroclastic 9. Godsized 10. Escapist