Dead Head: Shadow Soul

Sinds 1989 probeert het Nederlandse Dead Head vaste voet aan de grond te krijgen in het grote metal landschap en dan meer bepaald bij thrash metal fanaten. Dat de heren soms een accent uit death metal of traditional heavy metal gebruiken, laten we hier in het midden. Met ‘Shadow Soul’ is het viertal aan een achtste full-album toegekomen. Dat de band het nog steeds doet met een nagenoeg ongewijzigde line-up is een staaltje van volharding. Gitaristen Robbie Woning en Ronnie Vanderwey gingen nog nooit van boord, terwijl drummer Hans Spijker er enkel niet bij was tussen 1992 en 1995. Enkel achter de microfoon en op de bass loopt het wat stroever al worden die beide taken nu sinds 2021 door Ralph de Boer, die er ook al bij was tussen 2008 en 2011, kloek neer gezet. Het kwartet komt op ‘Shadow Soul’ met acht krachtige en agressief klinkende thrash metal tracks voor de dag. Op veel melodie moet je niet rekenen daar het gezelschap vooral voor agressieve kracht kiest in rechtdoor rockende tracks waar je naar hartenlust een pak energie kwijt kan. We denken dat zo goed als elke track je vlot kan overhalen om een mosh pit of circle pit op te starten. Toch vinden we niet elk idee van het viertal hier even geslaagd. Zo is het instrumentale ‘Defiance’ eerder een “opvullertje” als je het ons vraagt, zeker in vergelijking met het enorm gedreven en agressief uit de speakers knallende ‘The Age Of Hype’. Al zijn ‘The Run’ en het enorm gedreven ‘Oppulent Disruption’ misschien nog grotere bommetjes als het aankomt op agressieve energie ontwikkelen! Het korte ‘Dark Emptiness’ sluit dan instrumentaal af en zorgt voor de nodige rust in de tent. Al bij al zorgt Dead Head met ‘Shadow Soul’ voor een heel krachtig en agressief klinkend schijfje dat zijn plaats verdient in eender welke thrash metal collectie. Thrash fanaten zijn bij deze gewaarschuwd om hier naar uit te kijken!

Luc Ghyselen (85)

Hammerheart Records HHR 2024-20

Tracklist: 1. Litany Of The Weak 2. Serpents Of Fame 3. Caverns Of Fate 4. Defiance 5. The Age Of Hype 6. The Run 7. Oppulent Disruption 8. Dark Emptiness