Obsidian Tongue: The Stone Heart (ep)

Het Amerikaanse Obsidian Tongue werd reeds in 2007 opgestart als solo project door Brendan Hayter (vocals, gitaar). Toch was het pas met de komst van drummer Greg Murphy dat Obsidian Tongue weerklank begon te krijgen en releases op de markt bracht. Intussen zorgde de band reeds voor drie full-albums en twee splits en werd Greg ingeruild voor Raymond Capizzo. Wat niet wijzigde gedurende die jaren was de sound. Obsidian Tongue staat voor black metal, maar men is niet bang om daar heel wat progressieve wendingen in aan te brengen, terwijl we ook een stevige scheut psychedelica meekrijgen en knipogen te horen krijgen richting post punk en zelfs klassieke muziek. Kortom, black metal dient als basis waarop het tweetal dan met extra verschillende (sub)genres verder bouwt. Deze drie tracks tellende ep, werd samen met voldoende ander materiaal om nog een ep en nog een full-album te vullen, opgenomen tijdens de lockdown periodes door het corona virus. Alle opnames staan ondertussen klaar om op de markt te worden gebracht. Het tweetal zorgt op deze ‘The Stone Heart’ voor zo’n twintig minuten mooie en toch zeer intense muziek die ons doet denken aan o.a. Aggaloch of Wolves In A Throne Room. Het titelnummer opent deze ep en doet dit rustig en kalm, zodat eerder een bezwerend gevoel ontstaat, vooraleer het nummer aan kracht en tempo wint en dat resulteert in een furieuze optater. Tanner Anderson (Obsequiae, Majesties) mag hier vocaal een handje helpen. Al even beklijvend, donker en dreigend klinkt ‘Winter Child’. En toch zit hier enorm veel melodie en gevoel in verwerkt. Het instrumentale ‘Bear At The Tree Of Light’ sluit het schijfje heel mooi af. We willen ook nog meegeven dat Brendan ook voor het eerst een bass gebruikt heeft voor de opnames onder de naam Obsidian Tongue. Maar goed, dat terzijde: wij kijken nu al reikhalzend uit naar dat full-album en die tweede ep die al klaar liggen om op de markt te worden gebracht. Wij vinden deze ‘The Stone Heart’ alvast een “must have” voor elke black metal fan die ook graag andere (sub)genres hoort in zijn black metal sound.

Luc Ghyselen (96)

Independent Release

Tracklist: 1. The Stone Heart 2. Winter Child 3. Bear At The Tree Of Light