Out Of Darkness: Out Of Darkness

Out Of Darkness is een nog vrij nieuwe band want de band werd pas in 2020 opgestart door drummer Brent Smedley (o.a. Iced Earth) en vocalist / gitarist Eric Barrios. De band zorgde eerder voor de zes tracks tellende ep ‘Seize The Day’ dat al wat stof deed opwaaien. Vooral dan in USA, het thuisland van de band. Op dit titelloze full-album debuut zorgen de heren, hier aangevuld met gitarist Bill Staley, voor elf tracks die ergens een mix vormen van traditional heavy metal, power metal, thrash metal en progressive metal. Dat het geheel soms klinkt als een nieuw werkstuk van Iced Earth zullen de heren waarschijnlijk niet ontkennen, al is het gitaarwerk hier dan toch een stuk meer progressive metal getint. Ook de opbouw van de nummers laat heel wat variatie in tempo en ritme toe en, zeker tijdens die iets langer uitgevallen tracks, vinden wij dat er toch iets te veel gitaarsolo’s aan bod komen, wat ervoor zorgt dat het een beetje een “kijk, mama, zonder handen” gevoel oproept, waarmee we willen duiden dat we soms gitaarsolo’s horen om een nummer langer te maken. We vermoeden dat je ondertussen begrepen hebt: we horen stukken en fragmenten langs komen die we echt absolute top vinden, maar evenveel keer, om niet te zeggen nog net iets meer, horen we fragmenten die ons doen nadenken over het afgeleverde werk. “Waar brengt ons dit allemaal heen?” is dan ook een vraag die bij heel wat tracks bij ons langskomt. Toch is dit titelloos album een knap geheel geworden, zeker als je liefhebber bent van werk van Iced Earth, de band die dit Out Of Darkness het dichtst benadert als je het ons vraagt, al schuiven de heren ook bands als Nevermore en zelfs Symphony X naar voor. Naast de soms te lang uitgevallen gitaarsolo’s in de nummers, zijn we ook niet steeds overtuigd van de vocalen die hier aan bod komen. Al moeten we er wel aan toevoegen dat dit ons minder opvalt na de meerdere luisterbeurten die we het album hebben gegund. Out Of Darkness zorgt dus voor een goed album, zeker als je fan bent van gitaar technische hoogstandjes en als je valt voor indrukwekkende gitaarsolo’s, maar ons compleet overtuigen doet het gezelschap toch niet.

Luc Ghyselen (75)

Independent Release

Tracklist: 1. Cosmic Conclusion 2. Creeper 3. Terraform 4. Out Of Darkness 5. Prelude To Eternity 6. Entity 7. Open Wound 8. Soul Dreams 9. Breathing Fire 10. Via Dolorosa 11. In A Dream