Severoth: By The Way Of Light

Hoe hard, hoe wreed kan het leven zijn? Severoth is een solo project van … Severoth dat hij in 2012 in Dnipro, Oekraïne in 2012 heeft opgestart om zijn visie op een mix van ambient en atmospheric black metal weer te geven. Een jaartje later zorgde hij voor een een eerste discografisch gegeven middens een vier tracks tellende compilatie. Daarna leek een stroom aan inspiratie bij Severoth los te komen, want tussen 2015 en 2018 zorgde hij voor maar liefst vier full-albums. Ook in 2020 had Severoth voldoende werk klaar om met een nieuw album uit te pakken: ‘Vsesvit’. Om in de juiste goede flow te blijven begon hij meteen daarna al nieuw werk dat hij heel graag in 2022 op de markt had gebracht. Maar … – hoe hard, hoe wreed kan het leven zijn? – op 24 februari van dit jaar werd hij wakker om vier uur ‘s ochtends door een aantal onbegrijpelijke explosies in de verte … Rusland was zijn vaderland Oekraïne binnen gevallen. Ongeveer een jaar lang schreef Severoth geen enkel noot muziek meer neer, al zorgde die invasie wel voor de woorden voor wat uiteindelijk de song ‘Sons Of Steel Will’ zou worden. Wat die tekst precies inhoudt weten we niet – we zijn de taal absoluut niet machtig – al worden alle teksten vertaald in het bijbehorende booklet. Hoe dan ook, de sound die Severoth hier creëert spreekt eigenlijk boekdelen. We horen immers verbetenheid, woede, angst en razernij doorklinken in de donkere sound met gitzwarte kille momenten die afgewisseld worden met fragmenten waar de klankkleur iets lichter wordt, iets beter verteerbaar ook, en dan ook een stuk hoop bevat. Je hebt het begrepen: de man ventileert hier zijn boodschap via een intens en heel beklijvend muzikaal geheel dat ons ongeveer een uur lang weet te boeien en te overtuigen. Slechts vijf lang uitgesponnen tracks heeft Severoth daarvoor nodig, maar die grijpen ons enorm aan. Rest ons nog te melden dat zijn vrouw, Julia, tekende voor het artwork en de illustraties in het booklet.

Luc Ghyselen (85)

Avantgarde Music AV 501

Tracklist: 1. Sunrise Will Come 2. Sons Of Steel Will 3. To The Stars! 4. And Winter In My Heart… 5. Frozen Moment