Big Scenic Nowhere: The Waydom

Big Scenic Nowhere kent zijn oorsprong in 2009, toen Yawning Man’s Gary Arce samen met enkele medeartiesten een demo voor een dit project opnam en later uitbracht. Oorspronkelijk was dit bedoeld als eenmalig iets, maar in 2019 blies Arce, samen met Bob Balch van Fu Manchu nieuw leven in de band. Samen met Bill Stinson (Yawning Man) en Tony Reed (Mos Generator) namen ze enkele ep’s op. Met ‘The Waydown’ is Big Scenic Nowhere ondertussen aan hun derde album toe. Sonisch leent Big Scenic Nowhere vooral uit de stoner, desert en psychedelic rock subgenres. Met ‘The Waydown’ schetst de band een warm, zomers landschap, vooral met nummers als ‘Summer Teeth’ en ‘Surf Western’. Denk echter niet dat dit album een flauw zomeralbum is. Het gitaarwerk is vaak opbouwend, gaande van droomachtige klanken tot stevig vervormd geweld. Dit alles wordt prachtig ondersteund door een (zeer aanwezige) basgitaar en de occasionele synths die de gitaarpartijen vergezellen. De mix is uitstekend uitgevoerd, waardoor het album een auditief pareltje is van gevoel en textuur die me met momenten doet denken aan het betere werk van Baroness. Halverwege het album zorgt ‘Bleed On’ veruit voor de meest memorabele hooks van het album, waardoor het nummer makkelijk in je oor blijft plakken. Anderzijds moeten nummers als ‘The Waydown’ en ‘Surf Western’ het eerder van hun opbouw hebben. De nummers beginnen eerder rustig en mijmerend maar monden uit in een hevige mix van gitaar, synths en pompende bas. Big Scenic Nowhere levert hier wat mij betreft een top album af. Genoeg memorabiliteit, top notch klankontwerp, en … gespeeld door meesters in hun vak.

Thomas Vervoort (89)

Heavy Psych Sounds HPS 286

Tracklist: The Waydown 2. Summer Teeth 3. Surf Western 4. Bleed On 5. Sara Smile 6. BT-OH 7. 100