Absolutus: Entfremdung (ep)

Als we heel eerlijk zijn, moeten we toegeven dat we nogal fan zijn van black metal in het algemeen. Als we dan ook nog een release onder de neus geschoven krijgen van een Belgische black metal band, dan zijn we dubbel zo nieuwsgierig, ook al omdat we nog niet eerder over Absolutus hadden gehoord. Na enig opzoekingswerk leren we dat Absolutus eigenlijk eerder een project is van ene Abstrusus, althans als we mogen afgaan op de aangekondigde line-up in de grote “Encyclopaedia Metallum, The Metal Archives”. Daar vinden we ook dat Absolutus in de buurt van Luik in 2003 werd opgestart en dat de band al heel wat verschillende muzikanten in de line-up heeft zien passeren. In de discografie vinden we ondertussen twee full-albums en vier ep’s terug. Met deze ‘Entfremdung’ komt daar dus een vijfde ep bij. Het nieuwe werkstuk telt vijf tracks die ons maar heel matig kunnen bekoren. We horen weliswaar dreigende klanken die donker gekleurd en kil overkomen, maar het is net alsof het geheel wordt ondergesneeuwd door … Tja, waardoor precies? Of komt het omdat de klank niet zo loepzuiver werden opgenomen en er een soort van mist wordt gecreëerd? Hoe dan ook klinkt het geheel niet zoals wij wel graag horen. Deze ‘Entfremdung’ van Absolutus zal dus maar een kleine voetnoot vormen bij MUSIKA. Spijtig, we hadden het graag anders en beter gehoord en gezien.

Luc Ghyselen (40)

Independent Release

Tracklist: 1. Entfremdung 2. À l’Encontre de Soi 3. Zijn En Verdwijnen 4. Cosmogonie du Désir 5. Über Gott und Tod