Mistra: Waltz Of Death

Met Mistra krijgen we een, al zeggen we het zelf, wel erg vreemde combinatie voor geschoteld. Mistra is een tweetal bestaande uit Anders Odden, die elke liefhebber van death metal zou moeten kennen want met zijn band Cadaver schreef hij eerder al (death) metal geschiedenis. Samen met Benedicte Adrian (Dollie De Lux) vormt hij nu dus Mistra. Benedicte is een vocaliste die pop, rock en opera combineert in verschillende settings. De dame is ook niet vies van uiterst heavy klinkende gitaren geeft ze aan en die worden hier gebruikt in combinatie met rustige drumpatronen en elementen die eigenlijk zo goed als niets met metal te maken hebben. Hier zorgt ze dus voor de meeste vocalen, terwijl Anders voor de overige instrumenten tekent. Het levert een heel eigenzinnig klinkende album op die wij, bij MUSIKA, als “experimenteel’ willen bestempelen wegens de vele verschillende accenten uit verschillende muzikale subgenres die langs komen. We horen flarden metal, rock en pop naast klassieke muziek, naast … Ja, noem het maar op, het zit ergens wel in de sound van Mistra verweven. En alhoewel elk nummer best wel elementen bevat die we weten te waarderen, is het geheel toch iets te ver weg lopend van wat we écht graag horen. We moeten wel toegeven dat Benedicte over een prachtige stem beschikt waarmee ze vele kanten op kan. Zo zouden we haar eigenlijk best wel eens graag horen met een full metal sound. Nu springt het geheel te vaak naar richtingen die ons veel minder boeien en raken. Rest ons eigenlijk nog te melden dat deze ‘Waltz Of Death’ elf tracks telt en dat het tweetal afsluit met een fraaie versie van ‘Wuthering Heights’, origineel van Kate Bush (1978). Toch heeft dit album te weinig impact om ons te overtuigen.

Luc Ghyselen (66)

Gymnocal Industries / All This & Music Too

Tracklist: 1 Waltz Of Death 2. Misery (The Answer Is) 3. Cutting Deep 4. Future Past 5. No Cure For Dreams 6. Last Man Alive 7. Ice Walking 8. Climbing My Inner Mountain 9. Where The Angels Fall 10. Shadows Sing 11. Wuthering Heights