Alkaline Trio: Blood, Hair And Eyeballs

Alkaline Trio is terug! Na een hiatus van een paar jaar werd eind januari hun nieuwste album gereleaset op Rise Records. Hun tiende album alweer en na de vervanging van Tom Delonge bij Blink 182 de afgelopen jaren is oprichter Matt Skiba terug bij de oorsprong. Met een forse portie melodische punk rock zijn de alkalische heren, gekend voor de kenners onder de abbreviatie AK3, terug om de verzuring tegen te gaan. Met Atom Willard achter de vellen, een legendarische punk drummer voor o.a. The Offspring, Rocket From The Crypt en Angels & Airwaves, staat er geen limiet meer op de drie musketiers van de punk rock. De albumtitel ‘Blood, Hair And Eyeballs’ werd blijkbaar gebaseerd op een uitspraak van de moeder van zanger / gitarist Matt Skiba, die als verpleegster actief was, en geheel in de lijn van hun eerdere albums als ‘Crimson’ en ‘Is This Thing Cursed’ het scheutje ‘duisternis’ bevat. Opener ‘Hot For Preacher’ vliegt er direct in met stevig gitaarwerk en relatiebreuken als thema, met de nodige melodische ondersteuning van een paar ‘oowoowoohs’ en zelfs een boo hoo een stevige start. Met ‘Meet Me’ belanden we alweer in een ander sfeertje die de heren van AK3 groot heeft gemaakt, een diepe val van donkere gedachten gebracht op een manier zodat het refrein als een oorwurm je een brein bereikt en je een ganse dag het riedeltje van ‘Meet me, Kiss me,…’ intern zult horen. Op ‘Versions Of You’ neemt bassist Dan Adriano even de zanglijnen voor zich wat weer een andere kant van AK3 toont, ondersteund door Matt Skiba bezingt Dan Adriano de hardheid van loslaten. ‘Bad Time’ is een van de songs die al een tijdje terug geteased werd met een heuse videoclip en dus één van de sterkhouders op dit album naast de titeltrack die ook een video kreeg. Stevig gitaarwerk en de gekende melodische vocalen slepen je mee in Matt’s smeekbede om verlangend met iemand te spreken. Op ‘Scars’ bezingt Dan Adriano zijn emotionele littekens op een denderende beat en een wah-wah’end Matt op gitaar vervolledigen het rijtje. Met ‘Break’ worden we zelfs vanaf de intro op kerkklokken getrakteerd, subtiel op de achtergrond brengen ze wel een extra dimensie aan dit stevig punknummer over existentiële angsten. ‘Shake With Me’ is wederom een Dan Adriano nummer over relaties met dierbare personen en de hinderpalen die hierbij mogelijk zijn. Titeltrack ‘Blood, Hair And Eyeballs’ bevat ongeveer alles wat je van een melodisch punknummer verwacht, de tijd die Matt Skiba bij Blink 182 heeft gespeeld is hier dan ook merkbaar. In wat nu wel het thema lijkt van dit album, het verlies en verwerken van een geliefde. ‘Hinterlude’ is zoals de titel doet verwachten een soort van interlude waar we even op een dromerig gitaardeuntje een goede minuut worden zoetgehouden tot het volgende nummer namelijk ‘Broken Down In A Time Machine’ waar het openingsriedeltje al de teneur aangeeft, Dan Adriano die breekt in een tijdmachine en niet meer terug wil. Afsluiter ‘Teenage Heart’ is AK3 ten top en waar het trio rond Matt Skiba al jaren voor gekend staat. Meeslepende, boeiende punkrock met de nodige tekstuele spitsvondigheden zoals ‘I want an AR 15 for Christmas, my stocking stuffed with Fentanyl’. Al bij al een mooi gevarieerd album van Alkaline Trio met een mooie wisselwerking tussen Matt en Dan hun stem en teksten en zeker een luisterbeurt waard. Voorheen was AK3 geen onbekende voor me maar hadden ze me tot heden nog echt kunnen boeien met hun vroegere werk. Met deze release ondervond ik toch dat ik stiekem deze steeds meer in mijn dagelijkse playlist terechtkwam, dus doel bereikt. Een nieuw album betekent ook touren dus ik kijk alvast uit naar wanneer het trio de plas oversteekt en Europese zalen en festivals aandoet. Zeker een kijkje waard en voor je het weet sta je mee te neuriën.

David Marote (85)

Rise Records

Tracklist: 1. Hot For Preacher 2. Meet Me 3. Versions Of You 4. Bad Time 5. Scars 6. Break 7. Shake With Me 8. Blood, Hair, And Eyeballs 9. Hinterlude 10. Broken Down In A Time Machine 11. Teenage Heart