Lhaäd: Beneath

Lhaäd is een black metal project van Lykormas, een alias voor Filip Dupont, die verder ook actief is met Entartung, Hemelbestormer, Rituals Of The Dead Hand en Wolven. Het betekent dat de man over pakken inspiratie moet beschikken, want tussen 2012 en nu, zorgde hij alleen of met zijn kompanen bij andere bands voor zestien full-albums! Met Lhaäd is hij met ‘Beneath’ aan een tweede full-album toegekomen dat zo’n drie jaar na het debuut, ‘Below’, op de markt komt. En alhoewel de man dus over een pak inspiratie lijkt te beschikken, geldt dit niet voor de keuze van songtitels, alvast niet onder de naam Lhaäd, want, net als op het debuutalbum onder die naam, telt ook dit tweede album zes tracks die allen genummerd worden. Zo krijgen we dus hier ‘Beneath I’ tot en met ‘Beneath VI’ te zorgen. – Op het debuut is dit dus ‘Below I’ tot en met ‘Below VI’. – Dit eigenlijk allemaal terzijde, want ‘Beneath’ is een heel knap werkstuk geworden voor wie houdt van rauwe, dreigende, kille en in duisternis gehulde black metal die vrij energiek en gedreven uit de speakers knalt. Het geheel kent voldoende afwisseling in tempo en ritme en zodoende ook in kracht en dreiging om ons alvast heel vlot over de streep te trekken. Wat minimaal aan bod komende soundscapes – we horen vooral de zee of de oceaan – zorgen voor bijhorende accenten, terwijl hij ook af en toe het tempo heel furieus de hoogte in jaagt. We denken dan bijvoorbeeld aan de aanvangsfase van ‘Beneath III’. Hoe dan ook is dit zo’n veertig minuten lang genieten geblazen voor de vele black metal fanaten die zodoende ook hun nekwervels heel stevig zullen kunnen testen op dit tweede full-album onder de naam Lhaäd.

Luc Ghyselen (90)

Amor Fati Productions

Tracklist: 1. Beneath I 2. Beneath II 3. Beneath III 4. Beneath IV 5. Beneath V 6. Beneath VI