Therion, 22 februari 2024.

Therion, Keops @ Het Entrepot, Brugge.

Therion werd in 1987 opgestart. Eerst nog als Blizkrieg, dan als Megatherion en uiteindelijk, in 1988, als Therion. Velen vergeten dat de band als death metal van start maar gaandeweg meer elementen uit symphonic metal en operatic metal in de sound toeliet. Enkel mastermind Christofer Johnsson overleefde alle wisselingen in de line-up. Therion kwam in Brugge zijn negentiende (!) full-album, ‘Leviathan III’ voor stellen, maar vooraleer het zover was, was er eerst nog Keops.

*Foto’s: Keops*

We kunnen stellen dat de zaal zo goed als half gevuld was voor Keops. Dit Kroatische gezelschap mag de zaal opwarmen voor Therion en doet het niet onaardig. Het gezelschap brengt een muzikale mix die we ergens kunnen situeren als een mix van heavy metal en groove metal. De band ontstond reeds in 1995 en zorgde voor drie full-albums waarvan ‘Road To Perdition’ (2022) het meest recente werkstuk is. Terwijl de band dus toch al een tijdlang actief is, hebben we toch de indruk dat het technisch nog niet compleet in orde zit voor Keops. We vinden dit een “oké” set dus, maar toch niet meer dan dat.

*Foto’s: Therion*

Heel andere koek kregen dan weer van Therion. Zonder dat de band ons compleet van de sokken blaast – we zagen de band immers al heel wat keertjes aan het werk –, weet Therion ons toch opnieuw te overtuigen van hun kunnen. Dat hun setlist zowel “ouder” werk bevat als nummers uit de meer recentere albums, verraste ons allerminst. En dat de band, zoals steeds trouwens, hun sound mooi verpakt met veel bombast en theatraal vertoon, vinden we dat ondertussen bijna als vanzelfsprekend. Maar ook nu weer waren we in de ban van het muzikaal en technisch vernuft van de muzikanten en de hemelse vocalen die men daarbij neer zet. Een live concert van Therion is er eigenlijk steeds opnieuw een om in te lijsten. Ook nu weer, dus.

Met dank aan Lucas Aerbeydt (Feed The Fire).

Tekst: E.L.

Foto’s: Erwin Poppe.