Satra: Sand Of Time

In het hoge noorden schieten nieuwe bands nog steeds als paddenstoelen uit de grond, net alsof daar iets in het water te vinden is dat een pak van de inwoners aldaar extra muzikale genen aan biedt. Nog zo’n muzikale nieuwkomer, althans voor MUSIKA, is Satra. Deze symphonic metal band is er sinds 2020 naar de muzikale ideeën van Jani Myllymäki die de band in Lappeenranta, Etelä-Karjala begon. Een eerste werkstuk, de vier tracks tellende ep ‘My Burned Paradise’, was er in 2021. Die ep maakte hij in samenwerking met vocaliste Amanda Aalto. Die laatste is op deze ‘Sand Of Time’, het full-album debuut onder de naam Satra, vervangen door Pilvi Tahkola, een dame met een heel mooi stemtimbre. Wie we verder nog horen op dit tien tracks tellend album konden we op het moment van dit schrijven nog niet achterhalen. Hoe dan ook, het gezelschap zorgt voor mooi opgebouwde nummers die af en toe een knipoog mee krijgen die ons aan Nightwish doet denken, zonder dat Satra ook maar een kopie is van deze fantastische band. We Krijgen vanaf opener ‘From The Night’ best wel spannende nummers aangeboden in een (sub)genre waar het enorm is om ook maar vernieuwend of verrassend uit de hoek te komen. Dan moet je het natuurlijk hebben van goede composities, prachtige vocalen en mooie muzikale accenten. Dat is alles is hier voorhanden, zodat we zeker niet te klagen hebben. Grootste troefkaart voor Satra is de stem van Pilvi die heel sporadisch wat tegenkanting krijgt van een mannelijke stem, die, gelukkig voor ons, niet zo vaak aan bod komt, al zorgt ze wel voor wat contrast met de soepele stem van Pilvi. We zullen deze ‘Sand Of Time’ zeker als een absolute topschijf bestempelen, maar liefhebbers van het (sub)genre en van female fronted metal bands in het algemeen, zullen hier toch een tijdlang zoet mee zijn. Ook wij zullen het album een mooi plaatsje geven in onze collectie. Meteen een mooi visitekaartje voor deze band waarop ze verder kunnen bouwen.

Luc Ghyselen (78)

M&O Music

Tracklist: 1. From The Night 2. Sand Of Time 3. Golden City 4. Stars 5. Sky Bride 6. Dean Men’s Tale 7. Secret Place 8. Fearless 9. Shadow Engine 10. Scarecrow