Malsten: The Haunting Of Silvåkra Mill – Rites Of Passage

Het Zweedse Malsten werd in Malmö in 2018 opgestart. Met ‘The Haunting Of Silvåkra Mill – Rites Of Passage’ is dit doom metal gezelschap aan een tweede full-album toegekomen. ‘The Haunting Of Silvåkra Mill – Rites Of Passage’ telt zes tracks waarvan vier vrij lange tracks die heel mooi binnen de afgebakende lijntjes van het genre kleuren: traag, slepend, donker getint met brommende basslijnen en zware drumpatronen zodat het geheel zich langzaam een weg doorheen jezelf baant. Daarnaast telt het album met ‘Intercession’ en ‘Ceremony’ twee echt wel korte tracks waar piano of synths met de meeste aandacht gaan lopen. Dit tweetal is meteen veel lichter qua klankkleur en staan bijna haaks op de doffe ellende die naar voor komt tijdens de andere vier tracks. Ze zorgen dus zeker voor veel contrast, maar ze halen ook een pak gevoel uit het album op zich. Niet dat we als een blok vallen voor dit album, verre van zelfs, het blijft naar onze smaak allemaal veel te stereotiep klinken. Niet dat het kwartet – tegenwoordig vormen Andreas (bass, synthesizer), Fredrik (gitaar), Manne (vocals) en Stefan Winroth (drums) de band – geen variatie laat horen in tempo en ritme, al blijft die toch wel minimaal en kiezen de heren vooral voor heel traag en slepend. Ook het feit dat geheel ons nogal zwaar op de maag blijft liggen doet er geen goed aan. Toch willen we wel benadrukken dat de heren echt wel kiezen voor een loodzware sound die een pak liefhebbers van het genre wel zullen weten te smaken. Toch is dit, naar onze smaak, te weinig om dit tweede werkstuk van Malsten echt te gaan aanraden.

Luc Ghyselen (68)

Svart Records

Tracklist: 1. Path Of The Nix 2. Larum 3. Intercession 4. Terra Inferna 5. Ceremony 6. Laurenti Berth