Ember Belladonna: The Grove

Wie enkel houdt van gierende gitaren, rauwe of diepe grunts en blastbeats mag deze review meteen links laten liggen. Ember Belladonna is een project / band rond Emma Kramer-Rodger, een dame met een heel mooie stem die ons extra weet te betoveren met een fluit, want dat is het instrument dat centraal staat op dit album. Ember Belladonna voert ons zo mee op een heel mooie reis in een lichtgevende omgeving waar vooral folk als leidraad wordt gebruikt. Gitarist Justin Bender, die ook instaat voor de mixing en mastering, en drummer Saint Zapp zijn de vaste kompanen op dit acht tracks tellend album. Het korte instrumentale ‘Tenelach’ opent en neemt ons meteen bij de hand richting Celtic folk en fantasy met een wat droefgeestige klank. Het is een gedroomde combinatie voor Ember Belladonna en het zet meteen de toon waar je met dit album naar toe reist. We worden betoverd door prachtige engelzang en de al even mooi tonen van de fluit tijdens het rustige ‘Heart Of The Grove’. Het nummer doet ons rustig wegdromen naar een mooiere en betere wereld. We horen accenten terug die ons wat doen denken aan Nightwish en aan Myrkur Folksange. ‘The Wild Hunt’ krijgt iets meer kracht mee en ook het tempo ligt hier een stukje hoger. Een heel stuk frivoler en meer uptempo is ‘Ruination’ dat bij ons opnieuw accenten oproept van Nightwish, maar ook Eluveitie kan een bron van inspiratie geweest zijn. In ieder geval nodigt het nummer uit tot een stevige rondedans. Gast James Delbridge zorgt hier voor wat vocale inbreng. Het tempo wordt er terug zo goed als helemaal uitgehaald voor het titelnummer waar The Darkeyed Musician als gast wordt opgevoerd. Het nummer heeft in ieder geval een wat donkerder klankkleur mee gekregen. ‘Spirit Woman’ krijgt wat meer kracht en Laura Inferno (The Inferno Doll) zorgt voor de lichtjes naar black metal neigende vocalen, al is dit ook een echt folky nummer, hoor. Zo zorgt Ember Belladonna alvast voor wat extra variatie en pit. Met ‘Unnamed’ keren we terug naar de folk roots met opnieuw die accenten die ons aan Nightwish en Myrkur Folksange doen denken. Het album wordt in schoonheid afgesloten met een instrumentale versie van ‘Heart Of The Grove’. Zo zorgt Ember Belladonna voor een mooi eerste werkstuk dat vooral liefhebbers van neo folk en folk zeker zou moeten aanspreken. Wij zijn alvast gefascineerd door de hemelse klanken van de fluit en de prachtige vocalen die ons op een aantal nummers toelachen.

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. Tenelach 2. Heart Of The Grove 3. The Wild Hunt 4. Ruination 5. The Grove 6. Spirit Woman 7. Unnamed