Hand Of Kalliach: Corryvreckan

Sinds 2020 timmert een man / vrouw tweetal onder de naam Hand Of Kalliach aan een muzikale carrière vanuit het Schotse Edinburgh. Dat het het tweetal menens is bewijst o.a. het feit dat Hand Of Kalliach reeds voor twee ep’s en een full-album zorgde. Met ‘Corryvreckan’ komt het duo – John Fraser (gitaar, drums, vocals) en Sohie Fraser (bass, vocals) – nu met een tweede full-album naar buiten. Het nieuwe album telt negen heel knap opgebouwde tracks die een mix vormen van melodic death metal en wat folk metal, al licht de nadruk overduidelijk op het eerst vermeldde (sub)genre. Inspiratie haalt het koppel uit de heel rijke Schotse / Gaelic folklore en dan vooral uit de legende van Cailleach, een oude heks / god uit de Keltische mythologie. Cailleach leeft als een steen op de bodem van een enorme draaikolk ‘Corryvreckan’ genaamd, meteen ook de naam van dit tweede album. Rond 31 oktober (tegenwoordig Helloween, in de Keltische wereld Samhainn, de titel van hun eerste full-album) komt ze boven om haar dekens te wassen in het water van de draaikolk. Van zodra die allemaal gewassen zijn, hangt ze die te drogen en de damp valt later als sneeuw over het landschap. Haar “rijk” eindigt elk jaar opnieuw in mei met het “Bealltainn” festival. Hand Of Kalliach zorgt hier dus voor negen schitterende tracks die elke melodic death metal fanaat op zijn minst eens moet gehoord hebben. De afwisseling tussen de onversneden kracht en agressie die uit de stukken melodic death afstraalt wordt dan weer gecompenseerd door de rustiger, meer folky getinte melodische stukken. Zodoende creëert Hand Of Kalliach in elk nummer opnieuw een enorm contrast, ook al omdat de folky, rustiger, stukken van heel breekbare vrouwelijke (Sophie) vocalen worden voorzien, terwijl de hardere, krachtiger momenten heel stevige agressieve mannelijke vocalen (John) meekrijgen. Nog een extra manier dus om die contrasten in de verf te zetten. Het is in ieder geval die wisselwerking die er voor zorgt dat we compleet bij de les blijven en dat we deze ‘Corryvreckan’ enorm hoog inschatten. Dit is onze kennismaking met Hand Of Kalliach, maar dan wel een die er voor zorgt dat we (a) op zoek moeten naar het eerder uitgebracht werkstukken en (b) dat we nu al uitkijken hoe het muzikale verhaal van de band verder zal gaan. Want, hebben we al aangegeven dat beide stemmen ons perfect liggen? En dat we bijzonder opgetogen zijn over het gitaarwerk en dan meer specifiek de gitaarsolo’s? ‘Corryvrekan’ is een album dat, ondanks het feit dat het jaar nog heel pril is, enorm hoog zal eindigen in ons eindejaarslijstje!

Luc Ghyselen (98)

Prosthetic Records

Tracklist: 1. Three Seas 2. Fell Reigns 3. Dìoghaltas 4. Cirein-cròin 5. Deathless 6. The Hubris Of Prince Bhreacan 7. Unbroken You Remain 8. The Cauldron 9. Of Twilight And The Pyre