Furor Gallico: Future to Come

Het Italiaanse Furor Gallico werd in 2007 opgestart in Milaan. Het gezelschap staat garant voor vrij stevige en best wel opzwepende folk metal waar metal samensmelt met invloeden uit pagan en Celtic folk. Dat er af en toe iets verder gekeken wordt in folk middens – we denken aan de Ierse folk en de Bretoense folk variant – zorgt ervoor dat de band niet de platgetreden wegen blijft inslaan. Toch moeten we wel toegeven dat het geheel echt wel binnen de lijntjes van het (sub)genre blijft kleuren. Op ‘Future To Come’, het vierde full-album onder de naam Furor Gallico als we het goed hebben, levert dit acht mooi opgebouwde tracks op waar metal en folk op een heel knappe manier wordt gecombineerd. De krachtige metal sound wordt geënt op die van bijvoorbeeld Eluveitie en neigt dus naar melodic death metal. Wel klinkt dit Furor Gallico niet zo krachtig en krijgen we toch een muzikale benadering die eerder naar folk neigt ondanks het feit dat de band over een wat gelijkaardige line-up beschikt: Davide Cicalese (main vocals), Gabriel Consiglio (gitaar, vocals), Marco Ballabio (bass), Becky Rossi (Keltische harp), Massimo Volontè (fluit, Bouzouki) en Mirko Fustinoni (drums). Wel krijgt dit zestal hier extra “hulp” van Valentina Pucci (vocals) en Riccardo Brumat (viool, orkestratie). Wel moet het van ons hart: we zijn niet zo’n fan van het stem timbre van Davide, terwijl we wel vol bewondering staan voor de zoetgevooisde stem van Valentina die voor veel tegengewicht zorgt en ons telkens in vervoering brengt eens ze aan bod komt. Waarschijnlijk is dat het grootste argument om deze Furor Gallico niet met Eluveitie te gaan vergelijken, want haar stem is duidelijk minder metal en meer folk gericht. Voor de rest hebben we eigenlijk geen op– of aanmerkingen te maken en kunnen we echt wel genieten van deze ‘Future To Come’ die zeker en vast in de smaak zal vallen bij heel wat liefhebbers van het (sub)genre.

Luc Ghyselen (86)

Scarlet Records SC 446-0

Tracklist: 1. Call Of The Wind 2. Among The Ashes 3. Birth Of The Sun 4. Black Skies 5. Faith Upon Lies 6. Ancient Roots 7. Future To Come 8. Anelito