Sabotage India: Pishach

Sabotage, een thrash metal band met vijf leden, wordt op meerdere streaming diensten aangeboden als “Sabotage India”. De band komt uit Bassein, ongeveer zestig km ten noorden van Mumbai, India. In 2019 brachten ze een ep uit genaamd ‘The Order Of Genocide’, en nu volgen ze dat op met hun eerste volledige album getiteld ‘Pishach’, wat blijkbaar een vleesetende demon is in de Indiase mythologie. De invloed van klassieke Bay Area thrash is duidelijk merkbaar bij deze band, en je zou ze gemakkelijk kunnen verwarren met een band uit deze thrash hotspot. Het album bestaat uit acht nummers (inclusief één intro) en heeft een speelduur van dertig minuten. Het is duidelijk dat er veel werk in het album is gekropen. De nummers zijn goed uitgewerkt zonder langdradig te worden. Er zijn aanstekelijke vocale hooks en de gitaarriffs zouden niet misstaan op een thrash album uit de jaren tachtig. Ook de solo’s zijn goed doordacht en passen bij de sfeer en melodie van de nummers, iets wat niet altijd het geval is bij andere bands, zoals het grote M… Wat betreft melodie zijn de nummers goed in balans tussen meer ritmische gedeelten en melodische stukken, waardoor de luisteraar betrokken blijft. De mix is geweldig, vooral voor een onafhankelijk geproduceerd album. De gitaren klinken rauw en de drums zijn krachtig. Een beetje meer bas zou hier en daar welkom zijn, maar het is niet alsof de basgitaar veel voorkomt in veel klassieke nummers uit de jaren tachtig. Het drietal dat het album opent, van ‘Eye For An Eye’ over ‘Sabotage’ tot ‘Love Undead’, is wat van de beste thrash metal die ik tot nu toe heb gehoord in 2024. Helaas voelt het volgende nummer, ‘Victory Or Valhalla’, een beetje misplaatst voor mij. Het is een mix van klassieke thrash metal met enkele invloeden van At The Gates en Amon Amarth, en het integreert niet goed met de rest van het album. Ik heb grondig genoten van de luistersessies tot nu toe, en ik zal er tijdens de komende maanden zeker naar terugkeren. Misschien tot op de best of 2024 lijst?

Thomas Vervoort (88)

Independent Release

Tracklist: 1. Pischach 2. Eye For An Eye 3. Sabotage 4. Love Undead 5. Victory Or Valhalla 6. Valley Of Death 7. Melody Of Betrayal 8. Demons In Paradise