Exit Eden: Femmes Fatales

In 2017 zorgden vier begenadigde zangeressen voor een knap symphonic metal full-album onder de naam Exit Eden. Het viertal – Clémentine Delauney (Visions Of Atlantis), Anna Brunner (League of Distortion), Marina La Torraca (Phantom Elite) en Amanda Somerville – zorgde er toen voor om gekende pop en rock klassiekers te bewerken. ‘Rhapsodies In Black’ deed het goed, maar toch leek dit project een stille dood te sterven. Maar zie, liefhebbers van (female fronted) symphonic metal kunnen terecht opgelucht adem halen want Exit Eden is er nu met een opvolger, maar dan wel zonder Amanda Summerville die voor haar gezin kiest. Het overgebleven trio zorgt op ‘Femmes Fatales’ voor twaalf tracks. Dit keer werd er ook voor gekozen om eigen nummers te brengen, alhoewel we ook nu weer zes covers te horen krijgen. Eerst de covers dan maar. ‘It’s A Sin’, origineel van Pet Shop Boys, doet ons weinig tot niets. We zijn absoluut nooit geen fan geweest die band die ons toch veel te poppy in de oren klinkt. En ook deze versie is niet aan ons besteed. Ook de nieuw gearrangeerde versie van Desanchantée (Mylène Farmer) doet ons weinig tot niets, want alhoewel men een pak symfonische ornamenten heeft toegevoegd, blijft dit veel te poppy in onze oren klinken. ‘Seperate Ways’, origineel van Journey, bevalt ons een stuk beter en heeft de band mooi naar zijn hand gezet. Ook hun versie van de Alice Cooper klassieker ‘Poison’ bevalt ons. We moeten diep in ons geheugen graven om het origineel van ‘Alone’ (Heart) terug te vinden, maar wat de dames van Exit Eden ervan gemaakt hebben, vinden we dik in orde. ‘Kayleigh’, zowat dé Marilion klassieker wordt hier ook aangepast en krijgt wat meer vaart mee en ook nu komen de dames er mooi mee weg. We durven ook nu opnieuw beweren dat ze het nummer volledig naar hun hand hebben geboetseerd. De overige tracks zijn dus “eigen nummers”. Vijf ervan werden geschreven door Anna Brunner in samenwerking met Hannes Braun (Kissin’ Dynamite) terwijl het zesde nummer, ‘Dying In My Dreams’, mede geschreven werd door Marina La Torraca. Van dit zestal is ‘Run!’, dat eerder als single werd uitgebracht, overduidelijk onze favoriet. Niet enkel omdat Marko Hietala erbij komt als gastvocalist, maar vooral wegens het folky randje dat het nummer mee krijgt. Dat betekent niet dat de overige tracks echt minderwaardig zijn, integendeel. Al mag het, wat ons betreft toch, iets meer zijn, daar die tracks mooi binnen de afgebakende lijntjes van het (sub)genre blijven kleuren zonder opvallende arrangementen of echt in het oog / oor springende vocale escapades. Of zijn we dan toch te veel verwend en gewoon geworden tijdens het afgelopen jaar. Hoe dan ook, Exit Eden zorgt met ‘Femmes Fatales’ voor een waardige opvolger en liefhebbers van (female fronted) symphonic metal zullen dit album dan ook met volle goesting aan hun collectie willen toevoegen.

Luc Ghyselen (80)

Napalm Records

Tracklist: 1. Femme Fatale 2. It’s a Sin 3. Run! 4. Separate Ways 5. Buried in the Past 6. Désenchantée 7. Dying in my Dreams 8. Poison 9. Alone 10. Hold Back Your Fear 11. Kayleigh 12. Elysium