Profane Burial: My Plateau

Voor ons is deze ‘My Plateau’ een eerste kennismaking met Profane Burial, een Noorse band opgestart in Kråkstad, Viken in 2013 en zich muzikaal uitdrukkend met symphonic black metal. Niet dat we willen pretenderen dat we elke band kennen, integendeel zelfs, maar het moet ons toch even van het hart dat we dit gezelschap nog niet kennen terwijl men muzikaal toch voor een groot stuk brengt wat, meestal toch, goed in onze smaak valt. Profane Burial zorgde met ‘The Rosewater Park Legend’ in 2018 voor een debuutalbum. Intussen nam Profane Burial afscheid van gitarist Jostein Thomassen en vocalist Ronny Thorsen. Het overgebleven drietal – André Aaslie (gitaar, bass, keyboards, orkestratie), Kjetil Ytterhus (vocals, keyboards, programmering, orkestratie) en Bjørn Dugstad Rønnow (drums) – loodsen je op ‘My Plateau’ feilloos doorheen zes knap opgebouwde nummers waar een duistere en dreigende kracht van uit gaat die onder een dik tapijt van symfonische klanken wordt neergezet. Gelukkig worden gitaar, bass, drums en vocalen niet compleet versmacht door de symfonische klanken, al komen die in elke track heel nadrukkelijk toch boven drijven. Toch belet het ons alvast niet om hier stevig te headbangen en ons te laten meevoeren op de door Profane Burial uitgetekende krachtige en dreigende trip doorheen een duistere omgeving. Want het zijn vooral die ingrediënten – kracht, duisternis en dreiging – die van elke track hier uitgaan. Je mag je zeker niet gaan verwachten aan heel sfeervolle happy of overgelukkige muziek, want dan ben je echt wel aan het verkeerde adres bij dit drietal. We gaan zeker ook niet beweren dat Profane Burial ons nu compleet omver weet te blazen met deze tweede creatie, maar dat we genoten hebben en dat het album op tijd en stond nog wel zal opduiken in onze playlist staat buiten kijf. ‘My Plateau’ is dus een aangename kennismaking geworden met dit gezelschap.

Luc Ghyselen (80)

Crime Records

Tracklist: 1. My Plateau 2. Moribund 3. Fragments Of Dirge 4. Righteous Indoctrination 5. Disambiguate Eradication 6. Horror Code