Beyond The Hate: Darkest Times

Beyond The Hate is een Finse melodic death metal band die sinds 2017 actief is. Het gezelschap zorgde met Betrayla Of Time’ in 2020 voor een eerste ep die vooral in eigen land toch wat stof deed opwaaien. Nu zorgt de band – Niko Kalinainen (vocals), Kimmo Perälehto (gitaar), Jyrki Karhu (gitaar), Mikko Monto (bass) en Tommy Uhtio (drums) – voor een eerste full-album. ‘Darkest Times’ telt twaalf tracks waar melodie, kracht en agressie samen worden gebracht in goed opgebouwde nummers. De heren zorgen voor voldoende variatie in tempo en ritme en weten ons ook af en toe te boeien met een mooi idee. Maar uiteindelijk moeten we toch toegeven dat ‘Darkest Times’ onze aandacht niet compleet weet vast te houden. De grootste boosdoener daarvoor is de stem van Niko. Het is nu niet zo dat de man een mindere vocalist is, maar zijn stem timbre is overduidelijk minder ons ding. Zeker als we mogen gaan vergelijken met de kristalheldere stem van Katri Hiovain-Asikainen (Numento) die op ‘Black Within’ voor een duet zorgt met Niko. Dan is onze keuze toch wel heel vlug gemaakt want het is Katri die ervoor zorgt dat het nummer een paar niveaus hoger klimt dan de overige nummers. Ook nog het vermelden waard is het afsluitende ‘In Memoriam’ waar de wisselingen in kracht, tempo en ritme heel mooi worden uitgewerkt en waar we ook al een gastvocalist terug vinden, want Jaakko Mäntymaa (Marianas Rest) komt hier ook aan bod. De overige tracks vinden we dan een stukje minder, zodat we vinden dat dit Beyond The Hate over heel wat potentieel beschikt, maar dat het er nog niet voldoende uit komt op deze ‘Darkest Times’.

Luc Ghyselen (74)

Inverse Records

Tracklist: 1. Sign Of Weakness 2. Alone I Die 3. The Lighthouse 4. Black Within 5. The Plague Upon Us 6. Left Behind 7. Dark Is The Sky 8. Dead Ones 9. Stranger In Me 10. Times Of Misery 11. The Last Moments 12. In Memoriam