Leaves’ Eyes: Myth Of Fates

Ik ben altijd al fan geweest van Leaves’ Eyes. Deze Duits / Noorse band heeft altijd leuke cd’s en live energieke, ambiance optredens. Hun opzwepende symfonische Viking metal met mannelijke grunts in combinatie met vrouwelijke zang is nu éénmaal gewoonweg top. Zeker de zang van Elina is van erg hoog niveau : voor mij één van de beter zangeressen in metalland en live een erg goede présence. Hun albums gaan altijd over veldslagen in het Viking tijdperk of over de Noorse mythologie. Op ‘Myth Of Fates’, hun negende album (in de twintig jaar sedert het ontstaan van de band), is dit niet anders. Leuke, opzwepende meezingers zijn ‘Hammer Of The Gods’, ‘Fear The Serpent’ en ‘Sons Of Triglav’. De aanstekelijke grunts van Alexander Krull vliegen door de lucht en worden wonderbaarlijk mooi gecounterd door de sterke en bij momenten opera achtige zang van Elina. Hierbij hoor je stampende riffs en je waant je zelf een Berseker die ten strijde trekt en uiteindelijk in Walhalla zal belanden. Leaves’ Eyes kan je als geen andere band meenemen naar de Noordse slagvelden. Ook horen we vaak wat folk invloeden, zeker in de intro’s van sommige nummers of zwierige symfonische stukken die wat aan Kamelot, Nightwish of het vroegere Epica doen denken. Op het rustiger ‘Goddess Of The Night’ horen we de fenomenale zangtalenten van Elina. ‘Einherjar’ gaat dan eerder de folk toer op, een erg leuk nummer waarop je spontaan de benen begint te zwieren. Alweer een goed album van Leaves’ Eyes, niets nieuws onder de zon maar in hetgeen ze brengen zijn en blijven ze top.

Bart Verlinde (80)

AFM records

Tracklist: 1. Forged Of Fire 2. Realm Of Dark Waves 3. Who Wants To Live Forever 4. Hammer Of The Gods 5. In Eternity 6. Fear The Serpent 7. Goddess Of The Night 8. Sons Of Triglav 9. Elder Spirit 10. Einherjar 11. Sail With The Dead