Vicinity: VIII

Doorgewinterde liefhebbers van progressive metal kennen ongetwijfeld reeds lang het Noorse Vicinity dat in 2006 werd opgestart door Frode Lillevold (drums), Kim-Marius H. Olsen (gitaar) en Kristian Nergård (bass). Wat later vervoegde ook Alexander K. Lykke (vocals) de band en een eerste vier tracks tellende ep, ‘Diffusion Of Innovation’, volgde echter pas in 2011. Een eerste full-album, ‘Awakening’, volgde in 2013 met Reidulf Wormdal (keyboards) als sessie muzikant. De definitieve sound van Vicinity kreeg zo voor het eerst zijn vaste vorm. De heren houden immers van lang uitgesponnen tracks met tal van tempo en ritmewisselingen en met toevoeging van keyboards kreeg hun sound een vollere klank en kon er meer geëxperimenteerd worden om zo hun technisch kunnen extra in de verf te zetten. Ivar A. Nyland vervoegde kort na het debuutalbum dan de band als vaste keyboardspeler. ‘Resurrence’ zag in 2017 het levenslicht en liet een band horen die aan “métier” had gewonnen. Het zorgde ervoor dat Vicinity kon aantreden op een aantal gereputeerde (prog) festivals. Sinds 2020 werkt het gezelschap aan dit derde full-album, al heeft de band wel met een afzegging te maken. In 2022 werd beslist om afscheid te nemen van Alexander K. Lykke die meteen al werd vervangen door Erling Malm. De band zelf stelt dat ze met Erling achter de microfoon meer vocale opties heeft. Hoe dan ook, op ‘VIII’ krijgen we acht best wel lang uitgesponnen tracks te horen die liefhebbers van progressive metal zullen weten te overtuigen. Een pak wisselingen in tempo, ritme en kracht zorgen voor heel wat variatie, terwijl de heren ook hun technisch kunnen niet onder stoelen of banken weg steken. Toch moeten we stellen dat wij, hier bij MUSIKA, niet compleet overweldigd worden door Vicinity. Let op: ‘VIII’ is best wel een heel goed album geworden, maar terwijl we bij een pak andere bands die in het (sub)genre actief zijn, hebben we niet het idee dat bijvoorbeeld de zang fantastisch is, of dat we met open mond zitten te luisteren naar overweldigend gitaarwerk, of dat we compleet weg geblazen worden door keys of indrukwekkende drumpatronen. Nee, geen van de muzikanten steekt er naar ons inziens boven uit. Dat betekent uiteraard niet dat we Vicinity minderwaardig vinden. Een tweede vaststelling die we moeten maken is dat het album best wel groeit met elke nieuwe luisterbeurt zodat we misschien binnen een paar weken / maanden zullen vast stellen dat ‘VIII’ wel degelijk een meesterwerk is geworden. Nu nog niet, want alhoewel we sommige stukken best wel indrukwekkend vinden, er komen (voorlopig) nog iets te veel stukjes langs die ons minder weten te overtuigen. Over één track zijn we het hier volledig eens: ‘The Singularity’ is, wat ons betreft, met voorsprong onze favoriete track.

Luc Ghyselen (85)

Uprising Records UP 25

Tracklist: 1. Promised Paradise 2. Distance 3. Purpose 4. Confusion Reactor 5. The Singularity 6. Shape Of Life 7. DKE 8. Face The Rain