Trafic Jam: The Joke Is Over

Met ‘The Joke Is Over’ zorgt het uit de buurt van Parijs afkomstige Trafic Jam voor zijn debuutalbum. Indien je houdt van classic rock / hard rock, geïnspireerd op de sound van een pak bands uit de jaren zeventig, kan dit debuut je aanspreken. Het vijftal zorgt immers voor mooi opgebouwde nummers waar kracht en melodie samen gaan. Nu eens stevig rockend, dan weer gas terug nemend en eerder een stevige knipoog geven richting pop / rock en glam rock. Tien tracks lang probeert het vijftal – Arno T. Walden (vocals), Valentin Labani (gitaar), David Jacob (bass), Olivier Castan (keyboards) en Stéphane Cavanez (drums) – ons te overtuigen, maar slaagt daar maar deels in. Dat komt voornamelijk door het feit dat de heren echt wel de platgetreden paden blijven bewandelen en nergens een onverwachte stap neer zetten. Door het feit dat keyboards en gitaar met elkaar strijden om de meeste aandacht denken wij vooral richting Deep Purple om de sound van deze Trafic Jam te duiden, maar nergens haalt dit gezelschap het niveau die het illustere Britse gezelschap wel haalde met zijn composities en muzikaal vernuft. Daar kan de zoetgevooisde stem van backing vocaliste Caroline Indjein, die een paar maal mag langskomen, niets aan verhelpen. Ook Damian Salazar’s bijdrage – de gitaarsolo tijdens de intro van ‘Show Me’ – is niet van die aard dat we meteen overstag gaan. Trafic Jam haalt overduidelijk de mosterd bij tal van groten uit de jaren zeventig, maar blijft steken in goede bedoelingen die weinig tot niets bijdragen aan de grote klassiekers die toen werden neer gezet. ‘The Joke Is Over’ vinden we leuk als achtergrond muziek, maar om het album echt te gaan aan raden, zelfs bij verstokte fans van de sound uit de jaren zeventig, … daar passen we evenwel voor.

Luc Ghyselen (65)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Show Me 2. Leave This All Behind 3. Hey Ian 4. I Turned Off The Stars 5. The World Is Shaking 6. Oswald And The Beauty Queen 7. Devil At The Crossroads 8. God Save The Queen 9. If You Spread Your Wings 10. The Joke Is Over