Sentry: Sentry

Voor liefhebbers van Manilla Road is 27 juli een gitzwarte dag, want op die dag overleed gitarist, vocalist en boegbeeld van de band Mark Shelton vrij onverwacht na een concert in Duitsland. De drie overblijvers – Bryan Patrick (vocals), Phil Ross (bass) en Andreas “Neudi” Neuderth (drums) – eerden Manilla Road op het Keep It True Festival in 2019 met een aantal vrienden van Mark. Daarna trok het trio definitief een streep onder het Manilla Road hoofdstuk. Met gitarist Kalli Coldsmith vormen ze nu Sentry, een gloednieuwe band die wel in dezelfde stijl actief blijft als wat men bracht bij Manilla Road: epic heavy metal met af en toe een doom randje. Waarom zou je immers veranderen van stijl als je iets goed kan brengen? Met dit titelloze album zorgt het viertal voor een eerste full-album nadat men eerder (vorig jaar) een twee tracks tellende ep op de markt bracht. Die twee tracks – ‘Heavensent’ en ‘Black Candles’ – vind je hier ook terug op dit album. Zes nieuwe nummers zijn er aan toegevoegd en voor wie de cd versie verkiest, die krijgen er met ‘Incarnation Of Evil’, origineel van Candlemass nog een extra track bij. Het viertal zorgt hier dan ook voor mooi opgebouwde nummers die ons vlot over de streep weten te trekken, zonder dat men vernieuwend uit de hoek komt. Maar, zoals eerder gesteld, dat hoeft niet als je wat je doet maar goed doet. Sentry zorgt zodoende voor een knap titelloos album dat fans van traditional heavy metal, met wat doom invloeden, vlot over de streep zal weten te trekken. Dat Sentry zo ook de fans van Manilla Road zal aanspreken staat buiten kuif. We moeten eerlijk toegeven dat we eerst niet erg te vinden waren voor de wat “blikken sound” van de drums, maar na een tijdje lijk het wel of de mix en mastering dat euvel heeft opgelost. In ieder geval is het zo dat, naar onze smaak, de nummers die later aan bod komen, beter in onze smaak passen. Een absoluut “must have” zullen we deze eerste voor Sentry niet noemen, maar dat het een mooie aanvulling kan zijn op je collectie, zeker als fan van het genre of van Manilla Road in het bijzonder, dat kunnen we alvast niet ontkennen.

Luc Ghyselen (78)

High Roller Records HRR 945

Tracklist: 1. Dark Matter 2. The Haunting 3. Heavensent 4. Valkyries (Raise The Hammers) 5. Awakening 6. Black Candles 7. Raven’s Night 8. Funeral 9. Incarnation Of Evil