Duindwaler: In Het Heemskerks Duin

Tegenwoordig “ontdekken” we dat steeds meer “bands” eigenlijk “projecten” zijn van, heel vaak ook, slechts één persoon. Zo ook Duindwaler dat een project is van Daan Bleumink. Deze Nederlandse artiest doet misschien ook belletjes rinkelen als we de namen van Hellevaerder en / of Whore Of The Underworld laten vallen. Hoe dan ook, met Duindwaler fixeert hij zich op onversneden rauwe en ruwe black metal en dat sinds de opstart van dit project in 2021. Hij zit ook niet stil en lijkt met dit Duindwaler over een pak inspiratie te beschikken, want na een ep, ‘Landloper’ (2021), en een split, ‘Verloren Vertellingen’ (2023), is hij met dit full-album aan een derde werkstuk toe. ‘In Het Heemskerks Duin’ telt slechts zes tracks die toch goed zijn voor iets meer dan vijfendertig heel furieus neer gezet black metal geweld waar duisternis, dreiging en kracht samensmelten. De zes tracks razen aan een enorm hoog tempo voorbij en nergens wordt ook maar gas terug genomen. Misschien toch wat jammer, want nu hebben we vooral de indruk dat je naar een en hetzelfde nummer luistert terwijl er nauwelijks tempo of ritmeveranderingen te horen zijn. Al zijn die er wel, maar toch blijft Duindwaler overwegend, vrij oeverloos als je het ons vraagt, door beuken met zijn gitzwart geweld en zijn duister getinte Nederlandstalig teksten. Het is niet echt ons ding wegens toch te eentonig. Wat meer variatie in tempo, ritme en zelfs in kracht en dreiging had wonderen kunnen doen, al begrijpen we best dat een aantal black metal adepten hiermee in de zevende hemel kunnen zijn.

Luc Ghyselen (68)

Void Wanderer Productions / War Productions / Zwaertgevegt

Tracklist: 1. Vaderlands Vuur 2. Razende Wind 3. In Het Heemskerks Duin 4. Het Duister Bestormd 5. Alle Rust Verdwenen 6. Schim In De Duinen