Azell: Death Control

Azell is een compleet nieuwe naam voor ons. Azell is een man / vrouw tweetal – Courtney (bass, vocals, drums) en David Napier (gitaar, vocals, drums) – uit het Amerikaanse Louisville, Kentucky. Het tweetal toetste hun sound sound eerder reeds af door middel van drie digitale singles. Twee ervan – titeltrack ‘Death Control’ en ‘Apocalypse Verdict’ – vindt je ook terug op dit tien tracks tellend debuutalbum. Die derde single, ‘Battle In The Swamp’, is een nummer origineel gebracht door het Britse doom gezelschap Conan. Meteen krijg je zo’n een klein idee van hoe de sound van Azell klinkt, want dit duo klinkt een pak logger, zwaarder en immens veel donkerder dan wat die Britse band er van bakt. Laten we de sound van Azell omschrijven als een loodzware en dus enorm donkere mix van doom en sludge die ons alvast diep weet te raken. Hun sound kruipt heel bewust onderhuids en laat daar een alles verpletterende indruk na. Het donkere, duistere gehalte wordt niet enkel gevoed door het slepende karakter van hun sound, maar ook door de vocalen die ternauwernood boven de muzikale mix uitkomen. De trage drumpatronen stralen veel kracht uit, die wordt versterkt door de brommende basslijnen en de zware riffs. Op een straaltje licht in deze duisternis moet je alvast niet rekenen. Het is net alsof het tweetal voor een hypnotiserende sound zorgt die je langzaam verzwelgt in zijn eigen duisternis. We gaan nu niet gaan beweren dat Azell de meest inventieve band uit het (sub)genre is, verre van zelf, maar het tweetal weet ons wel te boeien vanaf de eerste tonen van ‘Death Control’, dat het album mag openen, tot en met de slotakkoorden van ‘Echoes Of Eternity’. Dat we ondertussen niet elk idee dat Azell ons hier aan biedt even geslaagd vinden, moeten we ook wel aangeven. Zo zijn we bijvoorbeeld absoluut geen fan van het stukje spoken word dat ‘A-M’ afsluit. Maar uiteindelijk weet het tweetal die “mindere momenten” overduidelijk te beperken en we moeten dan ook eerlijk toegeven dat deze ‘Death Control’ een heel pak liefhebbers van het (sub)genre zal weten te bekoren. Zo zorgt Azell voor een heel stevig, immens donker gekleurd, visitekaartje dat best wel naar (veel) meer smaakt.

Luc Ghyselen (85)

Rottweiler Records

Tracklist: 1. Death Control 2. A-M 3. Scud 4. Apocalypse Verdict 5. Chemical Chains 6. Cosmic Requiem 7. Wallow 8. End It All 9. You Failed Me 10. Echoes Of Eternity