Northern Genocide: The Point Of No Return

Mogen we u voorstellen aan “onze ontdekking van deze week”? Het Finse Northern Genocide blaast ons, bijna toch, compleet weg met het tweede full-album ‘The Point Of No Return’. Northern Genocide werd opgestart in 2010 toen gitarist Pyry Pohjanpalo en producer Rainer Pekkinen elkaar ontmoeten. Het tweetal vond raakvlakken op muzikaal vlak die ergens schuilden in het mengen van elektronica met metal om een soort van industrial sound te verkrijgen. Het duurde een tijd vooraleer de heren gelijkgestemden vonden en toen een eerste ep, ‘Planet Asylum’ op de markt kwam (2015) was er van industrial al een pak minder sprake. Toen het gezelschap met een reeds gewijzigde line-up in 2019 een eerste full-album voorstelde, ‘Genesis Vol. 666’, was de sound al danig geëvolueerd richting melodic death metal. Met nog wat extra wisselingen in de line-up werd in 2020 een begin gemaakt van de werken voor een tweede full-album. Dit is nu klaar en ‘The Point Of No Return’ is een heel krachtig en goed opgebouwd tien tracks tellend album gewordend at een pak liefhebbers van melodic death metal zal weten te overtuigen. We horen hier Tommi Salonen (vocals), Pyry Pohjanpalo (lead gitaar), Jussi Pulliainen (ritme gitaar), Arto Viitanen (bass) en Leo Korhonen (drums), terwijl producer Rainer Pekkinen de sound opvult met elektronica / keyboards. Dit vijftal wervelt doorheen een mooie symbiose van kracht en melodie en wordt hier en daar bijgestaan door de prachtige stem van Stephanie Mazor, die, als je het ons vraagt, nog meer aan bod mag komen! Haar hemelse stem in contrast met de diepere wat ruwe stem van Tommi zorgt immers voor het vuurwerk dat nodig is om bepaalde tracks naar een nog hoger niveau te tillen. Maar het is niet enkel dat contrast dat ons in de ban weet te houden. De heren brengen ook twee tracks in hun eigen moedertaal en dan hoor je een heel rauw, ruw en dreigend geheel dat ook al naar veel meer smaakt. We hebben het hier inderdaad over ‘Kaamos’ en ‘Luonnonsurma’. Zoals je ziet kan Northern Genocide wel wat verschillende kanten uit en dat zorgt voor een heel gevarieerd en boeiend geheel dat ons enorm smaakt. We zijn nu al benieuwd welke kaart het gezelschap zal gaan trekken als ze ons verrassen met een derde full-album.

Luc Ghyselen (96)

Inverse Records

Tracklist: 1. To Serve The Pestilence 2. Kaamos 3. Harbingers Of Genocide 4. Icaros 5. Luonnonsurma 6. My Fortress 7. Our Final Hour 8. Para Bellum 9. The Engram 10. Necropolis