Seid: Svartr sól

Het Zweedse Seid werd reeds in 2009 opgestart als een éénpersoonsproject van Seiðr. Pas in 2016 zorgde hij voor een eerste full-album met ‘The Woods’. Een aantal drummers als gastmuzikanten en een Pernilla Björnsdotter op Keltische harp vervolledigden de line-up van dit black metal project. Een jaar later was Seid er terug, en dit keer als trio, met ‘Darkness Shall Fall’. De ideeën bleven opborrelen en een ep, ‘Neocrome’ (2018), en nog een full-album, ‘Ulv’ (2019), volgden. Zo’n twee jaar terug werd dan het vierde full-album onder de naam Seid op de markt gebracht: dit ‘Svartr sól’ die nu een herkansing krijgt via het label ATMF – De Tenebrarum Principio. Je krijgt zes tracks te verwerken die samen bijna vijfendertig minute van je tijd behappen. Maar, we moeten er wel bij vertellen dat we aandachtig hebben zitten luisteren naar het gitzwarte verhaal dat Seid weet neer te zetten met pakken dreigende kracht en omhuld in kille duisternis. Black metal dus, met hier en daar een Viking randje, dat ons alvast vlot weet te boeien dankzij de wisselingen in tempo, ritme, kracht en dreiging. Inspiratie op tekstueel vlak haalt Seiðr uit mythes, runen, rituelen, oorlogen en … bij Vikings en voorchristelijke Germaanse mythologie. Een ideale voedingsbodem als je het ons vraagt op gebied van inspiratie voor een black metal gezelschap. Op deze ‘Svartr sól’ hoor je naast Seiðr (vocals, gitaar) ook nog Arant (drums) en Osgilliath (bass). Dit drietal zorgt voor een goed, zij het echt wel genre gebonden, album dat, toen het voor het eerst op de markt kwam, 2022, onopgemerkt passeerde. Zodoende zijn we blij dat men dit album een nieuwe kans geeft. Wij zullen niet zeggen dat het album tot onze absolute toppers behoort, maar dat we echt wel hebben genoten van wet het drietal hier neer zet, is een feit. ‘Svartr sól’ verdient dus wel degelijk een plaatsje in een black metal collectie. Zorg dat je het dit keer alvast niet mist.

Luc Ghyselen (84)

ATMF / De Tenebrarum Principio

Tracklist: 1. Call Of Ægir 2. Svartr sól 3. The Great Flame Rises 4. Windows Everywhere 5. The Vessel 6. Fimm þrír sex fimbul dauði