Breath From The Void: World Down (ep)

Breath From The Void is een jonge Franse band opgericht in 2020 die met ‘World Down’ recent een tweede ep uitbracht. Het vijftal wordt gecatalogeerd als een groove metalband met invloeden gaande van stoner tot progressive metal. U merkt het al, de promo wil een zo groot mogelijk publiek aanspreken en vermeldt dan ook inspiratiebronnen zoals Gojira, Lamb Of God en Tool. Nu is het als Franse band wel vaker zo dat de naam Gojira ter sprake wordt gebracht maar zelden is dat echt terecht naar ons aanvoelen. Niettemin zijn we benieuwd wat deze Breath From The Void te bieden heeft. En laten we maar meteen met de deur in huis vallen: opener ‘I Would Have Tried’ is een absolute bom van een nummer! Het begint meteen bijzonder groovend. De catchy gitaarriffs slepen je ruim een minuut lang meteen mee voor de zang komt. En hoewel vergelijkingen steeds verraderlijk blijven, doet het ons veel meer denken aan pakweg In Flames dan aan het hoger vermeldde Lamb Of God bijvoorbeeld. De zang switcht met het grootste gemak tussen behoorlijk clean maar niettemin agressief klinkend en rauwere uithalen. ‘I Would Have Tried’ bevat eigenlijk alles wat een goede song moet bevatten voor ons. Sterkt ritmesectie – echt héél groovende baslijnen – sterk gitaarwerk met zowel korte snedige riffs als meer technische gedeeltes én een strottenhoofd om u tegen te zeggen. Komt nog bij dat er heel veel afwisseling is in melodie en ritmes maar het toch knap in elkaar steekt. ‘No Reason’ tapt uit een ander vaatje en neigt meer richting metalcore. Het tempo ligt hier iets langzamer maar dat maakt dat het nummer ook meer beklemmend overkomt en je echt bij de strot grijpt. Alweer vocaal een héél sterk nummer. Titeltrack ‘World Down’ neemt zomaar eventjes zeven minuten in beslag en opent rustig op akoestische gitaar. Qua opbouw alweer compleet anders dan de vorige nummers maar vanaf het echt losbarst en de zang op de proppen komt, klinkt het meteen heel herkenbaar. Het stem timbre van Morgan is echt vrij typisch en verleent de band echt letterlijk een stem die je er zo uit pikt. Het vierde nummer is de radio versie van ‘I Would Have Tried’, het is een ingekorte versie maar klinkt voor het overige exact hetzelfde. Er is enig gitaarwerk uitgeknipt en maakt het allemaal net ietsje gebalder en wellicht nog iets agressiever dan de uitgebreidere versie. Er is ons in feite weinig gekend over de band maar dit vijftal klinkt allesbehalve als een zootje ongeregeld maar eerder als een geoliede machine die al geruime tijd samenspeelt. De productie is ook werkelijk steengoed en laat elk instrument tot zijn recht komen. We hebben de indruk dat de bandleden enigszins afwijkende muzikale achtergronden hebben waardoor er een mix van stijlen en invloeden merkbaar is maar ze weten dit tot een héél mooi blendend geheel te kneden. Kortom dit is voor fans van muziek die grooved als de beesten werkelijk een parel van een ep geworden. We hebben al eerder gezegd dat de metalscene in Frankrijk aan een stevige opmars bezig is en deze Breath From The Void is daar voor ons het zoveelste bewijs van. Wie bands als In Flames, Killswitch Engage en aanverwanten tot zijn favorieten rekent, moet dit zeker eens een luisterbeurt gunnen.

K.H. (90)

Independent Release

Tracklist: 1. I Would Have Tried 2. No Reason 3. World Down 4. I Would Have Tried (radio edit)