Motörhead: The Löst Tapes, The Collection Volumes 1-5

Vele sprookjes beginnen met “Lang geleden …”, zo ook het verhaal van het Britse Motörhead dat in 1975 begon nadat Lemmy Kilmister aan de deur werd gezet bij Hawkwind. Lemmy (bass, vocals) vormde de eerste line-up van Motörhead met gitarist Larry Wallis en drummer Lucas Fox. Met een eigenzinnig mix van hard rock, heavy metal en speed metal zette de band zich vlug op de muzikale kaart. Drieëntwintig studioalbums, een tiental live opnames, twaalf compilaties en vijf ep’s zouden in een veertig jarig carrière het levenslicht zien met slechts één constante factor: Lemmy. Zoals zoveel bands uit die glorieuze periode was er ook bij Motörhead een cyclus van album – tournee – album – tournee – … van kracht. Motörhead zorgde dan ook telkens voor een heel pak concerten tussen de full-albums in. En, ook al zoals het in die roemrijke periode veelvuldig gebeurde, een pak van de concerten werden opgenomen op … cassettes. Lemmy zelf hield er een aantal voor zichzelf en een aantal daarvan worden op deze ‘The Löst Tapes, The Collection Volumes 1-5’ nu op de wereld losgelaten. Zo krijg je vijf integrale concerten van deze legendarische band te horen. Fans van de band zullen dit hoogstwaarschijnlijk wel in de collectie willen, maar wij zelf zijn toch iets minder enthousiast. We bedoelen maar: zitten we te wachten op een pak lichtjes verschillende live versies van o.a. ‘Ace Of Spades’, ‘Bomber’, ‘Overkill’, ‘Killed By Death’, …? Wij alvast niet, en dan hebben we het nog niet gehad over een bass of drum solo die tijdens een live concert echt wel fantastisch kan overkomen, maar om dit nu nog eens te beleven in de huiskamer? Daar passen we eerlijk gezegd wel voor. Maar, het zijn natuurlijk heel mooie tijdsdocumenten geworden van een band die mee aan de wieg stond van wat we tegenwoordig allemaal onder de gemeenschappelijke noemer “heavy metal” brengen op gebied van stevige muziek. Ook al omdat Motörhead eigenlijk bijna een (sub)genre op zichzelf was en moeilijk te vergelijken was met andere toonaangevende bands uit die periode. Dus hinken we wat op twee gedachten. Maar als puntje bij paaltje komt, zouden we toch wel opteren voor studio werk van de band, want niet elk concert van Motörhead dat wij hebben gezien en gehoord, was, en we drukken ons heel enthousiast uit, legendarisch te noemen, integendeel. Voeg daaraan toe dat de opname kwaliteit niet zo goed is als bij studio-albums en je begrijpt misschien beter onze keuze. Maar, zoals eerder gesteld: die hard fans van Motörhead zullen het enorm fijn vinden om op zoek te gaan naar de minimale verschillen tijdens de verschillende versies van de hier aangeleverde nummers. Zo zullen die muziekfanaten toch een tijdlang zoet zijn met deze vijf cd”s tellende box.

Luc Ghyselen (70)

BMG

Tracklist: Volume 1 : Live At Sala Aqualung, Madrid, 1st June 1995: 1. Ace Of Spades 2. Sex And Death 3. Over Your Shoulder 4. I’m So Bad (Baby I Don’t Care) 5. Metropolis 6. On Your Feet Or On Your Knees 7. Liar 8. Stay Clean 9. Burner 10. Orgasmatron 11. Dog Face Boy 12. Born To Raise Hell 13. Nothing Up My Sleeve 14. Lost In The Ozone 15. The One To Sing The Blues 16. You Better Run 17. Sacrifice 18. Going To Brazil 19. Killed By Death 20. Silver Machine 21. Iron Fist 22. Overkill // Volume 2 : Live At University Of East Anglia, Norwich, 18th October 1998: 1. Bomber 2. No Class 3. I’m So Bad (Baby I Don’t Care) 4. Over Your Shoulder 5. Civil War 6. Take The Blame 7. The Chase Is Better Than The Catch 8. Nothing Up My Sleeve 9.Born To Raise Hell 10. Shine 11. Love For Sale 12. Dead Men Tell No Tales 13. Sacrifice 14. Too Late Too Late 15. Orgasmatron 16. Stone Dead Forever 17. Going To Brazil 18. Killed By Death 19. Iron Fist 20. Ace Of Spades 21. Overkill // Volume 3 : Live At Kb Hallen, Malmö, 17th November 2000: 1. We Are Motörhead 2. Bomber 3. No Class 4. I’m So Bad (Baby I Don’t Care) 5. Over Your Shoulder 6. Civil War 7. Metropolis 8. Shoot You In The Back 9. God Save The Queen 10. Born To Raise Hell 11. Stay Out Of Jail 12. Damage Case 13. Sacrifice 14. Orgasmatron 15. Lemmy Bass Solo 16. Going To Brazil 17. Broken 18. Iron Fist 19. Killed By Death 20. Ace Of Spades 21. Overkill 22. We Are Motörhead // Volume 4 : Live At Sporthalle, Heilbronn, 29th December 1984: 1. Iron Fist 2. Stay Clean 3. Heart Of Stone 4. The Hammer 5. Metropolis 6. Shoot You In The Back 7. Jailbait 8. Killed By Death 9. Ace Of Spades 10. Steal Your Face 11. Nothing Up My Sleeve 12. Road Crew Introduction – Adrian 13. (We Are) The Road Crew 14. Bite The Bullet 15. The Chase Is Better Than The Catch 16. No Class 17. Motörhead 18. Bomber 19. Overkill 20. Iron Fist 21. Stay Clean // Volume 5 : Live At Download Festival, Donington, England, June 13, 2008 (Also Releasing On Double Lp): 1. Doctor Rock 2. Stay Clean 3. Be My Baby 4. Killers 5. Metropolis 6. Over The Top 7. One Night Stand 8. Rosalie 9. In The Name Of Tragedy 10. Just ‘Cos You Got The Power 11. Going To Brazil 12. Killed By Death 13. Ace Of Spades 14. Overkill