Scanner: The Cosmic Race

Fans van de band hebben er bijna tien jaar moeten op wachten: een nieuw album van het Duitse Scanner. Scanner werd reeds in 1986 opgestart en kende ook al een voorgeschiedenis als Lions Breed (1982-1986) en Reinforce (1977-1982). Enkel gitarist Axel “A.J.” Julius overleefde de veranderingen in naam en alle line-up wisselingen sinds de band als Scanner verder gaat. Voor deze ‘The Comsic Race’ wordt de band verder vervolledigt met Efthimios Ionnidis (vocals), Jörn Bettentrup (bass) en Boris Frenkel (drums). Scanner staat al die jaren voor een knap opgebouwde tracks waar traditional heavy metal en power metal elkaar blindelings weten te vinden. Dat is op het nieuwe album, het zevende onder de naam Scanner, niet anders. Negen tracks schudden de heren hier uit hun mouwen waar kracht, melodie en aanstekelijkheid mooi worden samen gebracht tot een heel knap geheel dat uitnodigt tot luidkeels meebrullen, stevig headbangen en luchtgitaar spelen. Voor deze ‘The Cosmic Race’ werd een compleet concept uitgedacht. We gaan het kort houden: een groot deel van de aarde is verwoest en een klein deel uitgekozen mensen mogen een trip maken naar een andere planeet in een ander sterrenstelsel. Dat het ook daar niet allemaal peis en vree is, kan je wel bedenken, en wat er dan allemaal kan gaan gebeuren … Dat laten we over aan uw verbeelding of aan de heren van Scanner die dit hier mooi uit de doeken doen. Vernieuwend is het natuurlijk allemaal niet wat het viertal hier neerzet, maar het klinkt allemaal heel goed en het verhaal is mooi opgebouwd en muzikaal uitgewerkt. Af en toe komen, aan het begin of aan het einde van een nummer, wat spacy klanken voor een heel ruimtelijke effect zorgen, maar die storen allerminst en leiden zeker de aandacht niet af van de aanstekelijke power metal / heavy metal sound die de heren neer zetten. De krachtige stem van Efthimios en het heel knappe gitaarwerk van Axel zijn de blikvangers voor Scanner dat zichzelf met ‘The Cosmic Race’ terug op de metalkaart heeft gezet. Een knap, zij het genregebonden album, is het eindresultaat.

Luc Ghyselen (84)

Rock Of Angels Records ROAR 2401

Tracklist: 1. The Earth Song 2. Face The Fight 3. Warriors Of The Light 4. Dance Of The Dead 5. Scanner’s Law 6. A New Horizon 7. Farewell To The Sun 8. Space Battalion 9. The Last And First In Line