Cathubodua: Interbellum

Wie, zeker in België, houdt van symphonic metal en nog nooit eerder van Cathubodua heeft gehoord, heeft toch een diepe gat in zijn / haar cultuur. Cathubodua werd opgestart in 2013 door violiste Katrien Van den Hurk. Samen met een aantal gelijkgestemden werd een sound gecreëerd bestaand uit symphonic metal en wat folk en krijgt het geheel een episch karakter aangemeten. Een eerste ep, ‘Opus I: Dawn’ (2016), was veelbelovend en vonden we hier bij MUSIKA al enorm sterk. Kortom het smaakte naar (veel) meer. Dat kregen we uiteindelijk middels het eerste full-album voor Cathubodua. Onze hoge verwachtingen werden moeiteloos ingelost met ‘Continuum’ (2019) waar we een iets hardere sound te horen kregen van de band, maar een die ons vlot weet te overtuigen! Intussen werd de line-up van Cathubodua al heel flink door elkaar geschud zodat van de originele line-up nog enkel Sara Vanderheyden (vocals, orkestratie) en Peter Thielemans (bass) er nu nog bij zijn. Op dit ‘Interbellum’, het tweede full-album voor Cathubodua, horen we verder Arvid Vermote (viool), Robin Ritzen (gitaar) en Harald Bouten (drums), terwijl gastgitarist Mathijs Ignoul alle akoestische gitaarpartijen voor zijn rekening neemt. Het eindresultaat vinden we … overweldigend, fantastisch, prachtig, schitterend, … Eigenlijk komen we bijna woorden te kort, want Cathubodua bewijst eens te meer dat ze een aantal (grote) passen voorwaarts hebben gezet wat betreft songschrijven. We krijgen immens knap opgebouwde nummers te horen waar een enorme kracht van uit, zonder dat men melodie uit het oog heeft verloren. Bass en drums zorgen voor een schitterende stevige basis die soepel instaat voor een aantal wisselingen in tempo en ritme. De riffs zorgen samen met de orkestratie voor het geweldige frame zodat schitterende gitaarsolo’s en al even mooie viool interventies een extra plaats in de spotlight mogen opeisen. Maar dé grote kracht van Cathubodua zit, als je het ons vraagt, bij de schitterende soepele stem van Sara waarmee ze alle kanten uit kan. Track na track, je vindt er zes op dit nieuwe album, stralen een immense kracht uit en wordt op een fantastische manier neer gezet. We gaan eerlijk zijn: we volgen de band al van in het prille band en vonden elke nieuwe stap in hun muzikale carrière al top, maar wat Cathubodua nu heeft neer gezet overtreft onze stoutste verwachtingen! We hebben eigenlijk maar een opmerking te maken bij al die pracht: we vinden de tijdsduur, iets meer dan dertig minuten, aan de korte kant. Maar dat wordt toch goedgemaakt door het feit dat we het etiket “All Killers, No Fillers’ mogen hanteren. Hopelijk is deze ‘Interbellum’ het album dat voor de band nog meer deuren opent. Wij vinden het alvast een top album in zijn subgenre.

Luc Ghyselen (96)

Massacre Records MASDP 1380

Tracklist: 1. Effigy Of Aftermath 2. Foretelling 3. Will Unbroken 4. Amidst God 5. The Mirror 6. Goddess Fallacy