Silver Mountain: Universe

Het Zweedse Silver Mountain werd in 1979 opgestart, maar na een 7” single en een demo stond gitarist / vocalist Jonas Hansson er plots alleen voor. Toch zorgde hij voor een debuutalbum. Dankzij de inbreng van de broers Johansson – Anders (drums) en Jens (keyboards) – en bassist Per Stadin zag ‘Shakin’ Brain’ het levenslicht in 1983. Het album was overduidelijk schatplichtig aan het werk van Rainbow. Spijtig genoeg voor het viertal verdween het vrij onopvallend in wat een drukke muzikale periode was wegens vooral de opkomst en doorbraak van heavy metal / NWOBHM. Het muzikale verhaal leek opnieuw over voor Jonas, maar hij bleef volharden in de boosheid, want met een opnieuw een vernieuwde line-up – Naast Jonas (gitaar, vocals) hoor je dit keer Christer Mentzer (lead vocals), Per Stadin (bass), Mårten Hedener (drums) en sessie toetsenist Erik Björn Nielsen. – zorgde hij voor een tweede full-album onder de naam Silver Mountain: ‘Universe’. We moeten toegeven dat dit tweede album beter aanleunde bij de sound van zijn grote voorbeelden. De stem van Christer sluit een stuk nauwer aan bij die van Dio, al kan hij daar natuurlijk wel niet aan tippen. Ook klinken de nummers ons iets beter op compositorisch vlak en sluit ook de interactie tussen gitaar en keyboards beter aan bij de sound die zijn voorbeeld kon neerzetten. Het geheel klinkt ook een stukje duisterder en krachtiger, maar misschien was dat wel zijn poging om beter voeling te krijgen met heavy metal. We mogen immers niet vergeten dat ‘Universe’ in 1985 op de wereld werd losgelaten. Ook dit album deed hier bij ons maar weinig stof opwaaien al vinden we dat de negen tracks op dit album toch een stuk beter klinken dan wat de heren op het debuut lieten horen. Deze tracks hebben de tand des tijds ook wat beter doorstaan en klinken ook nu nog “oké”. Maar of deze heruitgave van ‘Universe’ zal helpen om Silver Mountain weer op de kaart te zetten, … daar hebben we eerlijk gezegd onze twijfels over. Na nog een derde album in 1988 (‘Roses & Champagne’) viel het doek over Silver Mountain in 1993. Maar sinds 2001 lijkt de band weer actief te zijn met een compleet nieuwe line-up maar met nog steeds Jonas Hansson in de line-up. Hoe de band nu klinkt? Daar hebben we het raden naar, al zorgde men wel reeds voor twee extra albums met ‘Breakin’ Chains’ (2001) en ‘Before The Storm’ (2015).

Luc Ghyselen (74)

Regain Classics

Tracklist: 1. Shakin’ Brains 2. Universe 3. Call Of The Lords 4. Handled Roughly 5. Why 6. Help Me 7. Walking In The Shadow 8. Too Late 9. Niagara