Drie dagen Trolls & Légendes in Lotto Expo te Bergen (Mons).

Trolls & Légendes in het Waalse Bergen is vooral een festival die zich richt op liefhebbers van fantasy boeken, verhalen, spelletjes, creaties, … Maar er is ook ruimte voor heel wat muziek. Tijdens drie avonden kan je er gaan genieten van een aantal “grotere” namen uit folk, folk metal, pagan muziek. Wij, van MUSIKA, waren er vorig jaar voor het eerst bij en genoten alvast met volle teugen. Zowel overdag als ‘s avonds! Hier focussen we vooral op de bands die ‘s avonds aan bod komen.

Op vrijdag 29 maart zijn Dalriada, Aktarum, Blackbriar en Korpiklaani. Het Hongaarse Dalriada staat voor opzwepende folk metal. Het gezelschap werd in 2006 opgestart en zorgde reeds voor elf full-albums waarvan ‘Öszelö’ uit 2021 het meest recente is. Hoe goed we die albums ook vinden, het is tijdens live concerten dat de band ons steeds nog beter weet te overtuigen.

Het Belgische Aktarum hoeft, zeker in Wallonië, geen introductie meer. Deze folk metal band laat ook black metal klanken toe in zijn sound en zorgt steeds opnieuw voor heel opwindende live concerten. Inspiratie halen de heren uit fantasy verhalen en dan vooral bij trollen zodat de band hier zeker op de juiste plaats zit. Aktarum zorgde reeds voor drie full-albums sinds hun opstart in 2005.

Het Nederlandse Blackbriar is misschien een beetje een vreemde eend de bijt daar dit gezelschap zich muzikaal uitdrukt aan de hand van een mix van alternative metal, gothic metal en symphonic metal. De band werd in 2012 opgestart in Assen. In de discografie van deze band vindt je twee full-albums en daarvan is ‘A Dark Euphony’ dat pas vorig jaar in september werd uitgebracht het meest recente werkstuk van.

Met het Finse Korpiklaani halen de organisatoren een heel grote naam voor de affiche. Dit folk metal gezelschap ontstond in 2003 maar ket ook al een voorgeschiedenis onder verschillende andere namen die terug gaat tot 1993. De heren zorgden ondertussen reeds voor elf full-albums en in april van dit jaar wordt met ‘Rankarumpu’ een twaalfde album verwacht. Ook Korpiklaani is zo’n band die het stukken beter doet tijdens een live concert dan op een album. Althans dat is onze ondervinding.

Ook op zaterdag 30 maart maken vier bands er hun opwachting. Dit keer mogen Prima Nocta, Deloraine, Sowulo en Percival ten dans spelen. Het Belgische Prima Nocta staat steeds garant voor een heel energieke en gedreven sound end at zal hier niet anders zijn. De heren brengen immers een zinderende mix van medieval rock, metal en Celtic folk.

Deloraine is afkomstig uit het Tsjechische Brno alwaar de band in 2016 werd opgestart. De band zorgde reeds voor twee heel knappe full-albums, maar hun sound – een mix van folk, metal en pagan met sjamanistische accenten – is vooral tijdens live concerten een ware belevenis.

Nog meer folk en pagan krijg je van Sowulo. Dit Nederlandse ensemble haalt vooral inspiratie uit de Noorse folk en werd in 2012 opgestart en zorgde ondertussen reeds voor drie full-albums. Maar ook hier geldt de regel dat we de band een stuk beter vinden tijdens live concerten dan op een album.

Minder bekend bij MUSIKA is Percival, een Poolse folk metal band die zijn inspiratie haalt uit Slavische folk. De band werd in Lubin in 1999 opgestart en zorgde reeds voor zeven full-albums als we het goed hebben.

Op zondag 31 maart komen nog eens vier bands aan bod: Eihwar, Plantec, Eivør, The O’Reillys And The Paddyhats. Eihwar is een nieuwe band, maar wel een die al tijdens elk live concert voor een heel pak deining zorgt. Het gezelschap zorgt voor een mix van neo folk en Viking metal die ze zelf omdopen tot “Viking war trance’. We zijn alvast razend benieuwd hoe dit ensemble het doet. Een eerste full-album wordt later dit jaar verwacht.

Plantec is een Franse folk rock band uit Bretagne. De band werd in 2002 opgestart en zorgde ondertussen voor zeven full-albums waarvan ‘Hironaat’ uit 2020 het meest recente werkstuk is.

Wij, van MUSIKA, kijken enorm uit naar de set van Eivør, een zangeres uit de Faeröer eilanden die voor een mix van genres staat: folk, art pop, jazz, folk rock, klassiek en elektronica. Het is vooral haar prachtige stem die het voor ons steeds opnieuw doet.

Afsluiter van de avond en van het festival is het Duitse The O’Reillys And The Paddyhats, een gezelschap dat voor een mix zorgt van Ierse folk en punk rock, een aanstekelijke mix als je het ons vraagt die steeds opnieuw uitnodigt om volledig loos te gaan. Het gezelschap zorgde reeds voor zes full-albums en daarvan is ‘Wake The Rebels’, dat vorig jaar op de markt kwam, het meest recente werkstuk.

Dit zijn voor ons alvast voldoende redenen om opnieuw warm te lopen voor deze editie van Trolls & Légendes. Maar vergeet het niet, ook overdag is het leuk vertoeven in de Lotto Expo te Mons. Laat je onderdompelen in een prachtige wereld van fantasy en geniet ‘s avonds van steengoede muziek: een ideale cocktail om je weekend mee te vullen. Meer info vind je zeker en vast op www.trollsetlegendes.be