Ecclesia: Ecclesia Militans

Het Franse Ecclesia werd in 2016 opgestart en zorgde een jaartje later reeds voor een vijf tracks tellende ep waarmee ze hun sound, een mix van traditional heavy metal met doom, kenbaar maakten aan het grote publiek. Althans toch voor een deel, want de ep glipte alvast door de mazen van ons net. Wij, van MUSIKA, maakten kennis met het ensemble dankzij het debuutalbum van de band, ‘De Ecclesiae Universalis’, dat ons in 2020 bereikte en dat we echt wel heel knap vinden. Nu is het gezelschap – We vragen ons stilletjes af of dit nog steeds met dezelfde line-up is die toen bestond uit Frater Ignis Sacer (bass), The Witchfinder General (gitaar), Conrad the Inquisitor (gitaar), The Priest (drums) en Arnhwald R. (vocals) – er terug met de opvolger. Laten we maar meteen met de spreekwoordelijke deur in huis vallen: ook deze ‘Ecclesia Militans’ is een schot in de roos indien je houdt van een mix van traditional heavy metal met een doom inslag. We krijgen tien tracks te horen waar de kracht uit de speakers lijkt te spatten. Voeg daar een episch en doom getint karakter aan toe dat grandioos wordt neer gezet en je begrijpt dat deze ‘Ecclesia Militans’ moeilijk uit onze cd-speler weg te branden is. Het geheel klinkt vooral uiterst krachtig, maar is ook donker getint wegens het feit dat de heren gaan naar huiveringwekkende verhalen uit de middeleeuwen toen ketters, heksen en niet gelovigen achtervolgd werden door de Christelijke kerk. Het is natuurlijk een ideale voedingsbodem voor epische verhalen met een heel donker gekleurde rand en dat hebben de heren van Ecclesia perfect begrepen. Vanaf de eerste tonen van de instrumentale opener, oké er is wat esoterisch gezang en een stem leest een Latijnse tekst voor, worden we meegesleurd in dit huiveringwekkend episch muzikaal verhaal. Het is dus eigenlijk vanaf ‘If She Floats’ dat de heren hun, excuseer ons het woord, duivelse krachten ontbinden. Maar Vanaf deze track krijg je een enorm pak kracht te verwerken met een duister klankkleur die ons wat doet denken aan Black Sabbath toen Tony Martin er achter de microfoon stond. Maar dit is enkel om je wat meer duiding te geven want (1) zelf het stem timbre van de huidige vocalist kan je niet vergelijken met dat van Tony Martin en (2) Ecclesia is vooral … zichzelf en is veel minder doom gericht dan die Britse band. Snoeihard, krachtig en vooral heel donker gekleurd. Dat de heren af en toe gebruik maken van het Latijn om hun songs een extra accent mee te geven, aanvaarden we zonder morren. Ook afsluiter ‘Quis ut Deus’ is een track die je als outro of intro kan gebruiken: instrumentaal met esoterisch gezang en stevig klokkengelui. Je wordt er zowaar stil van eens het geluid afsterft.

Luc Ghyselen (96)

Aural Music / Code 666

Tracklist: 1. Vade Retro 2. If She Floats 3. Et Cum Spiritu Tuo 4. Antecclesia 5. Ecclesia Militans 6. The Exorcism 7. Ereptor Verae Fidei 8. Redden The Iron 9. Harvester Of Sinful Souls 10. Quis ut Deus