Drakon: Thunderdome

Het Russische black metal gezelschap Drakon werd in 2017 en zorgde al meteen voor twee ep’s. Daarna leek het alsof de band in een lange slaap was vervallen. Pas in 2021 lijkt Drakon opnieuw te ontwaken. Een eerste full-album kwam er in 2022. Het jaar nadien zorgde het gezelschap voor een ep en nu is het kwartet – Veleyar Firebringer (gitaar, koorzang), Demetr Grail (vocals), Vladimir Kalmazan (bass) en Simeon Luzin (drums) – er met een tweede full-album met de voor ons onuitspreekbare titel ‘С​в​е​т​о​п​р​е​с​т​а​в​л​е​н​и​е’ dat men bij het label, Sleaszy Rider Records, vertaald tot ‘Thunderdome’. Ook de titels van de tracks krijgen een Engelse vertaling mee. Gelukkig maar want we vermoeden dat ook dat allemaal onuitspreekbaar is voor ons. We begrijpen ook al geen snars van teksten zodat we maar moeten gaan raden waarover de heren het precies hebben. Naar we ergens konden lezen halen de heren inspiratie uit paganisme, de natuur, de duisternis en de menselijke geest. Maar eigenlijk maakt het ons maar weinig uit, want we vallen vooral de enorme dreigende vocalen, de kilte en de immense duisternis die de heren in hun sound weten te verwerken. Vanaf opener ‘Gold’ – Ja we kiezen er voor om de titels mee te geven in de Engelse taal. – worden we meegesleurd door hun heel intense en beklijvende sound zodat we naar hartenlust stevig kunnen gaan headbangen en genieten van de gitzwarte sound die het viertal weet neer te zetten. Track na track weet Drakon ons te overtuigen en geen van de tracks vinden we minder. Een echte favoriete track ontdekken we eigenlijk ook niet, zodat we deze ‘Thunderdome’ in ons vakje ‘All Killers, No Fillers’ durven onder te brengen. Het is ook onze echte kennismaking geworden met Drakon en we beloven dat we vanaf nu dit gezelschap wat nauwer in de gaten zullen proberen te houden, want dit album smaakt beslist naar meer. De energieke en gedreven beleving kunnen we bijna constant als furieus bestempelen, de vocalen doen ons bij momenten kippenvel krijgen, terwijl het ook op puur muzikaal vlak genieten is vanaf de eerste toon tot en met de laatste. Vooral de prachtige melodieuze gitaarsolo’s springen hier extra in het oog / oor. Immens krachtige en gitzwarte klasse dus, deze ‘Thunderdome’. Het valt ons ook op dat de hoes de kleuren bevat van de vlag van Oekraïne. Is dit een of ander statement?

Luc Ghyselen (94)

Sleaszy Rider Records

Tracklist: 1. Gold 2. Filth 3. Falsity 4. Abomination Of Desolation 5. Salt And Blood 6. Gog And Magog 7. Image Of Agni 8. Foreverness