Skuggor: Whispers Of Ancient Spells

Zo’n half uur lang probeert Skuggor onze aandacht hier vast te houden met het vijf tracks tellende ‘Whispers Of Ancient Spells’, het tweede album voor M. die alle hier in zijn dooie eentje doet. Na een twee tracks tellende demo in 2022 zorgde Skuggor, of M. dus, vorig jaar voor een vier tracks tellend debuutalbum met ‘Skogshypnos’. Het album werd in eigen beheer op de markt gebracht maar trok ook de aandacht van Naturmacht Productions dat instaat voor de release van deze ‘Whispers Of Ancient Spells’. Daar we nogal fan zijn van het label willen we ook deze van Skuggor eens onder jullie aandacht brengen. Zoals wel vaker in het (sub)genre, atmospheric black metal, is Skuggor een eenpersoonsproject. De vijf tracks die je hier te horen krijgt worden opgebouwd aan de hand van sfeervolle passages en heftiger momenten maar een soort van extra laagje wordt over het geheel gelegd zodat de sound van drums, gitaren, basslijnen en vocals naar onze smaak dan toch veel te vaak ondergesneeuwd lijken te zijn. Het zorgt natuurlijk voor een aparte sound die we het best kunnen omschrijven als klanken die gesmoord worden door mist en / of sneeuw. Net dus alsof veel wazig en onduidelijk overkomt. Hier en daar komen andere accenten (keyboards? / piano?) wel duidelijker over en eigenlijk bevalt dit ons niet zo erg. Als je dan ook nog weet dat we indruk krijgen dat een aantal thema’s een aantal keer worden herhaald, dan weet je dat we deze ‘Whispers Of Ancient Spells’ van Skuggor niet echt tot onze favoriete albums gaan rekenen.

Luc Ghyselen (58)

Naturmacht Productions NP 174

Tracklist: 1. Whispers Of Ancient Spells 2. As Fog Reveals The Path To Despair 3. Silent Cry Of The Forests Embrace 4. Shadows Echoing Through Time 5. A Forgotten Past