Decrowned: Persona Non Grata

De nog vrij jonge Finse band Decrowned is opgericht in 2017 en brengt met ‘Persona Non Grata’ een debuutalbum op de markt nadat ze eerder al twee beloftevolle ep’s op de mensheid loslieten. Decrowned staat gekend als melodieuze death metal band en dat dekt de lading behoorlijk. Nadat de tonen van intro ‘Folklore pt. 1’ zijn uitgestorven knalt ‘Mouth Leaks Black’ door de speakers. Dit nummer was ook de eerste single van het album en toont vanaf de start waartoe deze Finnen in staat zijn. En dat is heel wat als u het ons vraagt. Het nummer vormt meteen een stevige mep op ons bakkes. Wat opvalt, is dat er enorme variatie aan de dag wordt gelegd zowel in melodie als in intensiteit. ‘Mouth Leaks Black’ is één van de meer agressieve nummers op het album met zeker in het refrein bijzonder groovy, eerder korte riffs. De zang wisselt tussen het typische donkere, diepe van death zang met veel cleanere zang. Het maakt dat Decrowned allerminst door het leven kan gaan als een loodzware death metal band, het is allemaal net dat tikkeltje minder extreem en toch net dat ietsje melodieuzer dan vele anderen. De link wordt al eens gelegd met bands zoals Amorphis en In Flames. Qua afwisseling in zang vallen die vergelijkingen tot op zekere hoogte zeker te begrijpen. Feit is dat Decrowned net als de vernoemde bands erin slaagt om een zekere donkerte in de nummers te steken zonder dat één en ander als een loodzware moker op je hoofd valt. Dat de gitaren met een groot deel van de aandacht gaan lopen, stond in de sterren geschreven. Zo zullen de liefhebbers van het betere gitaarwerk ongetwijfeld op geregelde tijdstippen hun hart kunnen ophalen aan de solo’s die erin verwerkt zitten terwijl evenzeer de fans van catchy riffs aan hun trekken komen. Maar Decrowned heeft bovenal een album gemaakt dat zeer sterk in elkaar steekt met de nodige aandacht voor balans tussen de instrumenten. Kortom, ook qua productie is dit eenvoudigweg een sterk album. En hoewel we dus in feite niks verkeerds kunnen opmerken over ‘Persona Non Grata’ kunnen we niet anders dan eerlijkheidshalve erbij vermelden dat het niet aan onze ribben blijft kleven. Dit is zonder meer een best genietbaar album geworden en Decrowned toont behoorlijk veel in de mars te hebben maar ons persoonlijk raakt het nergens écht. Compleet subjectief uiteraard en we kunnen fans van melodische death metal enkel aanbevelen om dit zeker en vast een luisterbeurt te gunnen maar voor ons springt Decrowned er nergens écht bovenuit bij dit debuut.

K.H. (75)

Rockshots Records

Tracklist: 1. Folklore pt.1 (intro) 2. Mouth Leaks Black 3. Rainworld 4. Stonewing 5. Mindparasite 6. Scarred 7. Awaken 8. Faceless 9. The bird And The Tree 10. The Vigorian Man 11. Persona Non Grata 12. Folklore pt.2 (outro)