Ignis Absconditus: Golden Horses Of A Dying Future

Het Italiaanse Ignis Absonditus werd in 2018 opgestart door Noctuaria (vocals) en Henry Der Wanderer (drums, keyboards). Mini album ‘Lost Equilibrium’ werd in 2020 op de markt gebracht en liet een sound horen die we kunnen bestempelen als dark folk met akoestische elementen. Heel anders gaat het er aan toe op het eerste full-album dat in 2022 op de markt komt. ‘Portrait Of Beyond’ telt tien tracks en zweeft ergens tussen dark rock, gothic en doom. De interesse van het label My Kingdom Music is gewekt. Intussen krijgt het duo versterking van Jack-G (gitaar) en Dani B-life (bass). Het viertal maakt meteen werk van een nieuw album en dit ‘Golden Horses Of A Dying Future’ is daarvan het eindresultaat. We krijgen opnieuw tien tracks te horen terwijl de sound nog wat verder uitgewerkt wordt richting dark wave, depressive gothic, post punk en avant garde. Die toch wel lichtjes eigenzinnige mix krijgt dan nog een soort van melancholische en theatrale benadering mee waar een pak pijn in lijkt te worden verwerkt. Het geheel doet ons wat denken aan werk van Joyless, Christian Death en Bauhaus en valt dan ook een heel stuk minder in onze smaak. Belangrijkste ingrediĆ«nt in de sound van Ignis Absonditus lijkt ons de stem van Noctuaria die ons maar heel matig weet te boeien, laat staan te overtuigen. Integendeel: het is voor ons een reden om het album vlot te negeren, al moeten we er vast en zeker ook bij vermelden dat het puur muzikale ons ook al niet echt weet te boeien of te overtuigen. Dit tweede werkstuk van Ignis Absconditus zal niet vaak meer voorkomen in onze playlist en zal dus heel vlug stof liggen verzamelen achteraan onze platenkast.

Luc Ghyselen (50)

My Kingdom Music echo 189

Tracklist: 1. Shadows 2. Mr. Smith 3. Wolfheart 4. Lucid Madness 5. Mental Roulette 6. Carousel Of The Departed 7. Seagull’s Laughter 8. Weight Of Knowledge 9. Whispering 10. Chasm Of Deceit