Ruthless: The Fallen

Er zijn wel meer bands die zich de naam Ruthless hebben aangemeten. Het gezelschap dat tekent voor deze ‘The Fallen’ werd origineel opgestart in Los Angeles, Californië, USA in 1982. Na een vrij fel bejubelde ep, ‘Metal Without Mercy’, in 1985, zorgde ook het debuutalbum, ‘Discipline Of Steel’, in 1986 voor de nodige rimpelingen in de grote heavy metal / power metal vijver. Dat bleek toch niet voldoende te zijn om dit Ruthless te laten overleven, want in 1988 leek het doek te vallen voor de band. Dit was uiteindelijk zonder vocalist Sammy DeJohn gerekend die de band nieuw leven in blies in 2015. Met een anders compleet nieuwe line-up werd in 2015 ‘They Rise’ op de markt gebracht. Het derde full-album, ‘Evil Within’, werd met opnieuw een gewijzigde line-up in 2019 op de wereld losgelaten. Nu is Ruthless er terug met een vierde album en … met opnieuw een gewijzigde line-up. Naast Sammy horen we tegenwoordig ook Glen Paul (gitaar), Sandy K. Vasquez (bass) en Bob Guitrau (drums). ‘The Fallen’ telt tien tracks die je nog steeds in het vakje met traditional heavy metal kan onderbrengen. Wat power metal invloeden, en zelfs een minimaal stipje doom, kruiden de sound van dit viertal. De tracks luisteren vlot weg en bevatten allen een symbiose van kracht en melodie met de nodige aanstekelijkheid. De mosterd werd gehaald bij bands als Judas Priest, Accept, Black Sabbath en Dio om het maar bij die te houden. En, geef toe, er zijn mindere bands op deze aardbol als het aankomt op inspiratiebronnen. Maar vooraleer je nu meteen opveert: het niveau van deze toch wel legendarische bands wordt niet gehaald. Dat betekent echter niet dat Ruthless hier een minderwaardig of slecht album heeft afgeleverd. Wij kunnen ons immers best vinden in de neergezette sound al is er dus niets nieuws te horen bij dit kwartet. Track na track weet het ensemble ons te bekoren en geen van de nummers steekt er echt bovenuit als je het ons vraagt. Terwijl bass en drums voor de broodnodige krachtige en stevige basis zorgen en de riffs al even krachtig klinken en soms wel heel aanstekelijk overkomen, zijn het, wat ons betreft, de fantastische gitaarsolo’s die ons steeds heel vlot over de streep trekken. Over het stem timbre van Sammy, en zijn manier van de de vocalen brengen (soms iets te vertellend, declamerend naar onze smaak), zijn we minder overtuigd. Zodoende krijgen we toch een knap en krachtig werkstuk te horen dat liefhebbers van eerder opgesomde bands en van traditional heavy metal in het algemeen over de streep moet kunnen trekken. Niet de absolute top dus, maar wel mooi aansluitend bij een grote groep daar onder.

Luc Ghyselen (78)

Fireflash Records

Tracklist: 1. The Fallen 2. Dark Passenger 3. Betrayal 4. No Mercy 5. Dead Fall 6. End Times 7. Soldiers Of Steel 8. Thulsa Doom 9. Order Of The Dragon 10. Live To Die