Farsot: Life Promised Death

Het Duitse Farsot werd in 1999 opgestart en telt nu nog steeds drie originele bandleden. Een vierde bandlid heeft er ook al iets meer dan twintig jaar dienst opzitten. Wie er precies achter de eigenzinnig geformuleerde “namen” zit, weten we niet precies, en we worden er ook nu weer niet wijzer op want nu worden de namen van de bandleden vermeld in Romeinse cijfers: X.XIX (vocals), III.XXIII (gitaar), I.XVI (gitaar), XX.VIII (bass, keyboards) en XIX.XVII (drums, percussie). Wat we wel weten is dat het kwintet zich muzikaal laat gelden aan de hand van black metal waarin we heel wat melodie in ontwaren die, op dit album dan toch volgens de heren, afkomstig is uit grunge, een (sub)genre waar de band iet of wat van inspiratie heeft opgedaan. Al vinden wij zelf dat je dat met een stevige korrel zout mag nemen, want black metal blijft overduidelijk het hoofdbestanddeel van de sound bij Farsot. Waar de heren dan wel inspiratie uit halen, en dat al sinds de opstart van de band, zijn haat, angst, dood en verdriet. Ook op het vierde full-album van de band – Er zijn ook nog twee ep’s waarvan een ook werd uitgebracht als split. – zijn dat de ingrediënten waar hun sound aan gekoppeld wordt. Het levert op deze ‘Life Promised Death’ zeven uiterst knap opgebouwde tracks op waar de heren spelen met tal van wisselingen in ritme, tempo, kracht, dreiging en kille razernij. Dat X.XIX zich ook vocaal weet aan te passen aan de verschillende stemmingen die in de sound van Farsot worden neer gezet, spreekt voor zich. Vier full-albums, en ook nog twee ep’s, in een tijdspanne van zo’n vijfentwintig jaar, kunnen we niet echt als enorm productief bestempelen, maar wat de heren naar buiten brengen, bevat telkens voldoende kwaliteit om ons moeiteloos over de streep te trekken. Zo ook deze ‘Life Promise Death’ waar we ook nu nog steeds nieuwe dingen menen in te ontdekken en dat na reeds tal van luistersessies. Vooral het feit dat de heren echt wel spelen met tal van wijzigingen in tempo en ritme komt het luisterplezier ten goede. Zo creëren ze ook constant contrasten tussen hard en zacht, krachtig en kalm, furieus en eerder gezapig, … om tot een uiterst knap resultaat te komen. Dat ze daarmee een pak black metal adepten opnieuw zullen weten te overtuigen, spreekt bijna voor zich. Wij zijn dan ook weer heel enthousiast over dit nieuwe werkstuk van dit gezelschap. Wie de band live wil meemaken, kan dit al zeker op het prachtige Prophecy Fest in september in het Duitse Balve.

Luc Ghyselen (90)

Prophecy Productions / Lupus Lounge WOLF 145

Tracklist: 1. Nausea 2. Buoyant Flames 3. Into Vertigo 4. Chimera 5. Stray Dogs 6. Descent 7. Lost Momentum