Cancer Christ: God Is Violence

Cancer Christ is een vrij jonge band uit Los Angeles die punk mixen met grindcore. Het resultaat van twintig nummers die samen goed zijn voor nog geen half uur razernij tegen de Kerk. Zowel bandnaam als albumtitel waren op dat vlak uiteraard al een weggever. Korte, bijzonder furieuze nummers worden doorspekt met intermezzo’s in de vorm van spoken word, intro-achtige verhaaltjes bijna. Ze zorgen voor rustpunten in de kolkende furie die voor de rest wordt geserveerd. Een band als Cancer Christ had naar ons gevoel twee kanten op gekund. Ofwel gingen ze in de richting van pakweg Deicide de serieuzere toer op met maatschappijkritiek die dan voornamelijk handelt over wat hen dwars zit op vlak van geloof en de wortels daarvan in onze samenleving. Ofwel gaat het de kant op van bijvoorbeeld ons vaderlandse Fleddy Melculy die – hoewel ook bijwijlen best wel maatschappijkritisch – in eerste instantie bijzonder grappig zijn. Wel Cancer Christ neigt naar dat tweede maar haalt volgens onze bescheiden mening aan geen kanten het niveau van Fleddy – en dat zeggen we niet enkel vanuit chauvinistisch oogpunt. Cancer Christ klinkt een pak agressiever nog maar ook veel chaotischer, minder technisch en vooral de teksten zijn van een bedroevend niveau. Met nummers die al zelden twee minuten halen is het echt wel pover om bepaalde lijnen tot in den treure te herhalen. Dat Jezus een grote piemel heeft, had grappig kunnen wezen maar de band maakt er zelfs op een tijdsspanne van nauwelijks meer dan anderhalve minuut een irritant ding van. En dat geldt eigenlijk voor het ganse album. In eerste instantie leek het nog wel iets te hebben maar als een plaat van nog geen half uur ons halverwege al op de zenuwen begint te werken, scheelt er iets. De riffs zijn eenvoudigweg niet goed genoeg om ons te begeesteren, laat staan ons af te leiden van teksten die het niveau van de lagere school niet weten te overstijgen. Kortom, Cancer Christ levert met deze ‘God Is Violence’ een ronduit pover album af dat ons op geen enkel vlak weet te overtuigen. Naar verluidt brengen ze live een bijzonder vermakelijk kijkstuk maar we durven denken dat de show vooral dient om de aandacht af te leiden van de zwakke muzikale prestatie. Wat ons betreft, gebuisd over de ganse lijn met uitzondering van het artwork, dat is nog best te pruimen maar heeft ons helaas op het verkeerde spoor gezet.

K.H. (30)

Seeing Red Records

Tracklist: 1. Hail Christ Intro 2. Do You Wanna Go to Heaven? 3. Baptized In Piss And Shit 4. God Hates Cops 5. Hail Christ I 6. Bring Back The Guillotine 7. Prosperity Preacher 8. Interlude 9. Jesus Got A Big ‘Ol Cock 10. Tithe Or Die 11. Hail Christ V 12. God Made Me Do It 13. Hail Christ IV 14. God Bless The Rapists 15. Taking Up Serpents 16. The Blood Of Jesus 17. Satan Is A Bitch 18. Hail Christ II 19. Make Them All Dead 20. The Sermon