Lucifer: Lucifer V

Ik ben altijd al wel fan geweest van “female fronted metal” en toch is Lucifer voor mij een onbekende band. Blijkt dat deze internationale band, bestaande uit Duitsers, Engelsen en Zweden al tien jaar bestaat en dat ‘Lucifer V’ logischerwijze hun vijfde album is. Verwacht geen symphonic metal of gothic, wat wel meer voorkomt met bands met zangeressen maar eerder ouderwetse hard rock met een doom kantje. Niet zo doom – achtig als Avatarium maar echte lekkere hard rock waarbij ik mijn jeugdjaren opnieuw beleef. Geen complexe nummers of ingewikkelde gitaarpartijen, nee gewoon heerlijke, toegankelijke hard rock met goede zang die simpelweg heel goed bij de band past. Geen super volume of klassieke zang zoals Tarja of Elena (Leaves’ Eyes) maar gewoonweg een prima stem. Geen supernummers ook die blijven plakken maar simpelweg een album met negen leuke hardrock nummers: eigenlijk klasse door eenvoud. De titels van de nummers zouden doen vermoeden dat het hier over doom genre My Dying Bride gaat maar niks daarvan. Weliswaar bespeuren we hier en daar wat tragere riffs en ritmes maar het merendeel zijn leuke up tempo nummers. Is dit vernieuwend? Nee, heel zeker niet. Is dit complex of geniaal? Opnieuw een nee, zeker niet. Maar het is wel een verdomd leuk album en top in dit genre. Zeker toegankelijke muziek voor een groot publiek en in het bijzonder voor oudere hard rock fans. Een erg leuke afwisseling tussen alle ander metal genres: eens “back to the roots” van hard rock.

Bart Verlinde (83)

NuclearBlast

Tracklist : 1. Fallen Angel 2. At The Mortuary 3. Riding Reaper 4. Slow Dance In A Crypt 5. A Coffin Has No Silver Lining 6. Maculate Heart 7. The Dead Don’t Speak 8. Strange Sister 9. Nothing Left To Lose But My Life