Fall Of Serenity: Open Wide, O Hell

Het Duitse Fall Of Serenity is reeds actief sinds 1998 én kende ook een voorgeschiedenis als Contrition die terug gaat tot 1995. Deze melodic death metal band zorgde eerder voor vier full-albums, een demo, een split en een ep. Het laatste werkstuk van het gezelschap is ‘The Crossfire’, een album dat er reeds was in 2007! Reken uit en tel hoe lang het al stil is rond dit Fall Of Serenity. Of het het lange wachten waard is op nieuw werk van het vijftal dat reeds sinds 2007 in een vaste stabiele line-up verblijft, weet je zo dadelijk. Het vijftal – Eddy Langner (gitaar), Alexander Fischer (bass), John Gahlert (vocals), Lutz Einenkel (drums) en Ferdinand Rewicki (gitaar) – zorgen op ‘Open Wide, O Hell’ voor elf tracks, al zitten daar wel twee korte instrumentaaltjes tussen die je even rust gunnen zodat je naar adem kan happen. We hebben het hier over ‘I’ en ‘II’. DE overige negen tracks zijn andere koek, maar dan wel van het soort dat er hier heel vlot in gaat. We horen immers een heel krachtige en stevige mix van melodic death metal met accenten die we als black metal kunnen omschrijven. De heren mixen beide (sub)genres heel vakkundig tot een best wel zinderend geheel waar agressie en dreiging van uit gaat zonder dat ze de melodie vergeten. Dit gebeurt in heel knap opgebouwde tracks waar ze ook heel wat tempo en ritme veranderingen in gebruiken. Zo ontstaat een heel boeiend en gevarieerd geheel dat ons vanaf de eerste tonen van opener ‘The Pathway’ tot en met de slotakkoorden van afsluiter ‘I Am The End’ weet te boeien. Enig nadeel, als we dit al een nadeel mogen noemen, is het feit dat het geheel nog geen achtendertig minuten haalt. Maar anderzijds is het beter zo om een heel knap album te horen dan dat we een stuk moeten skippen omdat we het minder goed vinden. ‘Open Wide, O Hell’ is zo’n album waar heel duidelijk het gezegde “All Killers, No Fillers’ voor geldt. Wie ook maar een beetje liefhebber is van melodic death metal is, doet er goed aan om het vijfde full-album van Fall Of Serenity aan zijn / haar collectie toe te voegen. Was het dus het wachten waard op nieuw werk van dit gezelschap? Een volmondig “ja” is ons oordeel.

Luc Ghyselen (94)

LifeForce Records LFR 221-2

Tracklist: 1. Thy Pathway 2. Darkness, I Command 3. I Don’t Expect I Shall Return 4. Wastelands 5. I 6. Chaos Reign 7. A Winter Song 8. To Tear The Flesh 9. …but Grim Will Follow 10. II 11. I Am The End