Hagelant Fest IV, 27 januari 2024.

Inferno, Heinous, Infernal Angels, Rituals Of The Dead Hand, Nether @ Hell, Diest.

Onder de noemer “Hagelant Fest IV‘ kregen we op zaterdag 27 januari vijf black metal bands te zien en te horen in de befaamde rock & metal café Hell te Diest. Voldoende redenen om naar Diest af te zakken, dachten we, en om ons black metal hartje van extra zuurstof te voorzien. Wat we niet mee hadden gerekend was het feit dat het enorm druk was op de snelweg tussen Gent en Brussel, én dat een accident ervoor zorgde dat er een stevig file was tussen Aalst en Affligem. Het resultaat was dat ondergetekende journalist er pas was als de eerste band, Nether, nog slechts twee nummers verwijderd was van het einde van hun concert. Wat ik er wel van hoorde vond ik eerder rommelig. Het ontbrak de band aan de nodige creativiteit, kracht en dreiging om te overtuigen, iets wat omstaanders me ook toevertrouwden.

*Foto’s: Nether*

Veel, en dan ook heel veel beter, kregen we met Rituals Of The Dead Hand, een drietal dat in 2016 van start ging en ondertussen drie full-albums op de markt heeft waarvan ‘The Wretched And The Vile’ net in de winkelrekken ligt. Het drietal zorgde voor een heel krachtige en dreigende sound waarin we wat minimale accenten uit doom menen te ontwaren. In ieder geval zorgden de heren voor een heel krachtige en dreigende set die ze vol overgave weten neer te zetten. Zelfs een pauze wegens een stuk gemepte snare drum deerde het trio want, want daarna leek het enkel alsof dat hen een extra dosis adrenaline en kracht had toegediend. We moeten ook nog meegeven dat er heel wat variatie in tempo en ritme langs kwam. Meteen was al de ellende van op de snelweg vergeten.

*Foto’s: Rituals Of The Dead Hand.

Infernal Angels dan, een Italiaans vijftal dat garant staat voor melodic black metal dat de heren enorm gedreven en heel energiek weten neer te zetten tijdens hun passage in Hell. Het gezelschap werd in 2002 opgestart en zorgde ondertussen voor zes full-albums zodat een stevige en knappe setlist samen stellen voor dit kwintet een fluitje van een cent is. Het vijftal staat enorm gedreven en krachtig te musiceren en hun dreigende, kille en donkere sound bevat voldoende melodie om ons heel vlot te overtuigen. Kortom, ook Infernal Angels weet ons heel vlot mee te slepen in hun muzikaal verhaal!

*Foto’s: Infernal Angels*

De tijd vliegt natuurlijk voorbij als je je goed amuseert en dat is hier overduidelijk het geval op deze editie van Hagelant Fest. Het Belgische Heinous is de volgende band die aan de beurt komt en ook dat hebben we geweten! Dit vijftal zorgt immers voor een heel furieuze set die elke liefhebber van donkere en dreigende black metal zal weten te waarderen. Het vijftal staat heel enthousiast te musiceren en vult het podium vlot met hun donkere een kille sound die energieke en enorm gedreven nummers bevat. Een kille dreiging gaat uit van de vocalist terwijl de overige bandleden furieus hun instrumenten bespelen. We dachten eerlijk gezegd dat we reeds twee enorm prachtige sets hadden gehoord, maar Heinous deed er, wat ons betreft, nog net een schepje bovenop.

*Foto’s: Heinous*

Zou afsluiter van dienst, het Tsjechische Inferno, nog beter kunnen doen? We vreesden er eerlijk gezegd een beetje voor. Vooral omdat de atmosferische muziek die tussen deze twee sets werd aangeboden wel dreigend, mysterieus en kilte bevatte, maar ons een beetje op het verkeerde spoor zette. Maar zie, zodra dit gemaskerde en gesluierde viertal het podium besteeg was het er “boenk” op. De band zelf had om zo weinig mogelijk licht gevraagd, zodat het voor fotografen moeilijk werd om goede beelden te schieten, maar, dat moeten we heel eerlijk toegeven, het draagt bij tot de intense en beklijvende set die de heren magistraal weten neer te zetten. Vanaf de eerste tonen van de set van Inferno waren we in de band van hun kracht, dreiging en duisternis. Zonder ook maar een minder moment werden we meegevoerd in hun duistere wereld waar kracht en dreiging samensmelten tot een machtig geheel. Inferno kwam, zag en overwon.

*Foto’s: Inferno*

Wat zijn we blij dat we onze ergernissen na het missen van de eerste band hebben kunnen vergeten dankzij vier enorm krachtige en gedreven sets vol duisternis, kracht en dreiging van bands in topvorm. Dank dus aan de heren van Rituals Of The Dead Hand, Infernal Angels, Heinous en Inferno voor een machtige avond!

Dank aan Erik Depooter.

Tekst: Luc Ghyselen.

Foto’s: Peter Vangelder en Luc Ghyselen.