Diaboł Boruta: Byłem Ognim Dębem

Diaboł Boruta is een Poolse folk metal band opgestart in 2010 in Rzeszów, Podkarpackie. Je kan de naam van de band vertalen als “Duivel Boruta”, een karakter in de Poolse mythologie, folklore en literatuur geassocieerd met de Poolse stad Łęczyca. Het gezelschap zorgde ondertussen voor vijf full-albums en daarvan is ‘Borutus Akustikus’ dat vorig jaar in maart op de markt kwam het meest recente werkstuk. Nu bundelen ze tien van hun betere tracks samen op deze compilatie. De nummers werden opnieuw opgenomen en krijgen hier een eerder traditioneel heavy metal jasje aangemeten. Of ze dan ook daadwerkelijk veel verschillen van de originele versie, die je op hun full-albums terug vindt, weten we niet, daar dit onze kennismaking is met Diaboł Boruta. Door het feit dat de band wat vergeleken wordt met het Nederlandse Heidevolk was onze interesse opgewekt. Helaas vinden we dit Diaboł Boruta bijlange na niet zo zinderend, opwindend en aanstekelijk. Terwijl deze Noorderburen er meestal heel stevig, krachtig en vooral aanstekelijk en opzwepend tegenaan gaan, krijgen we hier eerder erg krachtige en stevige nummers te horen, maar blijven we overduidelijk op onze honger zitten wat betreft aanstekelijkheid. Oké, een paar tracks kunnen we wel op als opzwepend en aanstekelijk omschrijven, zeker naar het einde van dit album toe, maar meestal krijgen we dus eerder toegankelijke traditional heavy metal te horen met inderdaad een folky ondertoon. Of zou het kunnen dat we dit keer afhaken omdat we geen snars begrijpen van de hier in hun moedertaal gebrachte teksten? We denken van niet, want zeker in subgenres als folk metal, pagan metal, neo folk, dark folk en pagan maakt het ons weinig uit in welke taal de nummers worden gebracht. Is deze ‘Byłem Ognim Dębem’ dan een miskleun geworden? Nee, vast en zeker niet, want zoals eerder gesteld komen er wel een aantal tracks langs die onze aandacht trekken en die onze waardering verdienen. We denken dan aan de meer aanstekelijke tracks als o.a. ‘Kikimora i Zboże’ en ‘Srebrne Żmije’. Toch valt het ons moeilijk te begrijpen dat men in de meegestuurde promo talk dit Diaboł Boruta durft te vergelijken met Heidevolk en zelfs met Eluveitie. En, onze excuses, maar met deze Zwitserse melodic death metal / folk metal band heeft dit Diaboł Boruta niet gemeen. Al bij al toch een “oké” album, deze ‘Byłem Ognim Dębem’, al hadden we er toch (veel) meer van verwacht.

Luc Ghyselen (74)

Independent Release

Tracklist: 1. Czary 2. Wietrznik 3. Nim Pierwsza Gwiazda Wzeszła 4. Stare Ględźby 5. Bylem Ongi Dębem 6. Żeńcy i Południca 7. Ziemia 8. Kikimora i Zboże 9. Srebrne Żmije 10. Sobótki