Metal De Facto: Land Of the Rising Sun Part. 1

Het Finse Metal De Facto is een power metal gezelschap dat in Helsinki in 2017 werd opgestart. De band zorgde met ‘Imperium Romanum’ in 2019 voor een eerste full-album. Dat werd in 2021 opgevolgde door de ep ‘Legionnaires’ Oath’. Met zo’n titels kan je al gaan raden dat de heren op tekstueel vlak inspiratie vonden bij de mythologie en de rijke geschiedenis van het Romeinse rijk. Met ‘Land Of The Rising Sun Part. 1’ wordt de focus, qua teksten toch, wat verlegd richting Japan. Of wat dacht je van songtitels als ‘Code Of The Samurai’ of ’47 Ronin’? Op muzikaal vlak blijft het gezelschap wel trouw een best wel aanstekelijke power metal waar melodie en kracht samensmelten tot een vloeiend en catchy geheel dat uitnodigt tot meebrullen en luchtgitaar spelen. Vernieuwend is de sound van het zestal – Sami Hinkka (bass), Atte Marttinen (drums), Esa Orjatsalo (gitaar), Mikko Salovaara (gitaar), Benji Connelly (keyboards) en nieuwkomer Aitor Arrastia (vocals) – alvast niet. De nummers worden goed opgebouwd en gearrangeerd, krijgen een stevige basis van drums en bass mee, kennen aanstekelijke klinkende riffs die vaak wat worden onder gesneeuwd door de keyboards, best wel melodieuze gitaarsolo’s en goede vocalen. Maar al te vaak krijgen we de indruk dat we alles als een eerder, en vooral beter, hebben gehoord. Als je dan ook nog weet dat geen van de tracks er echt bovenuit steekt, verkrijg je wel een homogeen geheel, maar een die niet echt meer doet dan de middelmaat net overstijgen. Begrijp ons echter niet verkeerd: we vinden dit zeker en vast geen minderwaardig of slecht album, maar ons echt overtuigen of van de sokken blazen, zit er alvast niet in. Daarvoor missen we toch kracht in de sound en vooral één of meerdere tracks die ons echt weten te raken.

Luc Ghyselen (70)

Rockshots Records RSCD 185

Tracklist: 1. Rise Amaterasu 2. Code Of The Samurai 3. Heavier Than A Mountain 4. Slave To The Power 5. Divine Wind 6. Tame The Steel 7. Superstars 8. 47 Ronin