Byron: Chapter II: The Lotus Covenant

Nadat de Finse doom metal band Church Of Void het voor bekeken hield in 2018 en nadat drummer Johannes Lahti de opnames voor het debuutalbum van Neon Angel had beëindigd, voelde hij de tijd rijp om met zijn eigen nummers naar buiten te komen. Eerst had hij voldoende materiaal voor een één ep, wat later voor twee ep’s en uiteindelijk voor een full-album. Byron was geboren en met ‘The Omega Evangelion’ (2020) werd het debuut op de wereld los gelaten. Met ‘Chapter II: The Lotus Covenant’ is het gezelschap er nu terug met een opvolger. Het nieuwe album telt acht tracks als we de korte instrumentale opener, ‘Ouverture’, mee tellen. Terwijl je met die opener nog vele kanten op kan op muzikaal vlak, krijg je de sound van de band mooi te horen tijdens de overige tracks. Die vormen een mix van heavy metal, hard rock, stoner en doom. De knap opgebouwde nummers vervelen ons geen sikkepit en daarbij springt vooral de vrouwelijke stem in het oog / oor. Als we het goed hebben staat Johanna Etaläkari hier achter de microfoon. Maar een stem alleen redt het niet in dit (sub)genre en dan komen natuurlijk ook de overige muzikanten in beeld. Bass en drums zorgen voor een heel soepel en toch best wel stevig fundament. De riffs zorgen voor het mooie framewerk. Melodieuze gitaarsolo’s ronden het muzikale aspect sfeervol en heel mooi af. En dan zorgen de vocale voor de “kers op de taart”. We kunnen de sound van Byron zeker en vast niet bestempelen als vernieuwend, maar wel als zeer goed met af en toe een wat apart accent, zonder dat men echt gaat experimenteren. Een paar verrassingen zorgen voor de wat aparte accenten. Zo is er het heel kalme en rustige ‘The Golden Galley’ dat semi akoestisch in onze oren klinkt en de knappe stem extra in de spotlight zet. Ook het hier opvolgende ‘Return To Celepais’ vinden we een beetje apart wegens zijn mannelijke spoken word tekst en zijn uiterst knappe gitaarsolo. Maar ook de overige tracks zijn de moeite waard om gehoord te worden, zeker als je liefhebber bent van een van de eerder aangehaalde (sub)genres waar dit Byron een mooie mix weet van te brouwen.

Luc Ghyselen (82)

The Goatmancer Records

Tracklist: 1. Ouverture 2. The Lotus Covenant 3. Resignation 4. Sword Of The Apostle 5. Sometimes Dead Is Better 6. The Golden Galley 7. Return To Celephais 8. The X