Social Disorder: Time To Rise

De samenwerking tussen (componist, bassist, gitarist en pianist) Anders La Rönnblom (X-Romance), gitarist Tracii Guns (LA GUNS), keyboard / hammond speler Leif Ehlin (Perfect Plan), drummer Shawn Duncan (LA Guns), keyboard / hammond speler David Stone (Rainbow), zanger Thomas Nordin en bassist Rudy Sarzo (Whitesnake, Ozzy etc.) kent met deze ‘Time To Rise’ een vervolg. Veel grote namen, al neem ik de term supergroep niet graag in de mond. Vaak wordt het een gewoonte om een gezamenlijk project van zichzelf bewezen muzikanten direct als onsterfelijk te bestempelen. Hun debuut ‘Love 2 Be Hated’ liet in 2021 wat bewegen, waardoor deze opvolger weliswaar logisch werd. Anders Rönnblom begon meteen met het schrijven van nieuw materiaal (waarin iedereen meer bij betrokken werd) en in de herfst van 2021 begon het opnameproces. De productie credits gaan naar mastermind Anders La Rönnblom, naar mixing engineer Marten Eriksson bij Fan Club Production en de mastering credits naar Svante Forsbäck bij Chartmakers. Met een knipoog naar Rainbow trekt het titelnummer de schijf op gang. Volle krachtige vocalen zorgen voor een eerder zware sound. Stevige baslijnen zorgen met een Spartaanse cadans voor een niet mis te verstane opener, die je ergens in de seventies / eighties zou situeren: https://www.youtube.com/watch?v=d3zKTk02cfw. Die zware sound gaat verder met in ‘High On Life’, waar Hammond keyboards erbij komen. Een sfeervolle intro opent ‘Free Your Spirit’, dat zich met de schoonheid van een groeiende bloem opent. Een rustiger nummer dat voor wat ademruimte zorgt. Die was nodig, zeker als ‘Forged In Fire’ uit de startblokken schiet. Staalhard beukt deze stevige rocker aan, waar de vocalen aan Jorn Lande doen denken. Het funky ‘Stardust In Mirrors’ dreunt traag en zwaar door. ‘Last Call’ kent een vrolijke riff die je bij Status Quo ook kan vinden. Stevig rechtdoor rocken. Ik kan het Whitesnake-gevoel niet van me afschudden bij ‘Can’t Get You Out Of My Head’, dat zwoel heen en weer gaat. Even wat gas terugnemen bij ‘Dancing In The Rain’ voor de bombastische afsluiter ‘See What You Believe’ voor de laatste keer alles uit de kast haalt. Ik ben niet helemaal overtuigd al wordt hier sterk gepresteerd. Voor mij wellicht iets te zwaar dreunend, te duister maar fans van Whitesnake, Gillan of Rainbow moeten deze nieuwe van Social Disorder toch eens een kans geven.

Rocking Klingon (80)

Pride & Joy Records PJM 13729

Tracklist: 1. Time To Rise 2. High On Life 3. Going Blind 4. Free Your Spirit 5. Forged In Fire 6. Stardust In Mirrors 7. Last Call 8. Can’t Get You Out Of My Head 9. Dancing In The Rain 10. See What You Believe